1 week zwanger | Eerste week zwangerschap

Blijheid en angst voor het onbekende liggen dicht bij elkaar als je voor de eerste keer ontdekt dat je zwanger bent. Daar zit je dan met je staafje op het toilet, terwijl secondes uren lijken te duren. Twee streepjes, wat betekent dat? Ben ik nu echt zwanger?

Hoe weet ik zeker dat ik zwanger ben?

Als je als vrouw niet ongesteld wordt vraag je jezelf al snel af of je zwanger bent. Voor de ene vrouw een blije en voor de ander misschien wel een beangstigende gedachte. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk zeker weten of je zwanger bent. Er zijn verschillende zwangerschapsverschijnselen die er op kunnen duiden dat je zwanger bent zoals, misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten. Wil je meer zekerheid, dan kun je toch het beste een zwangerschapstest doen of een afspraak maken bij de huisarts.

Eerste week zwanger; wat gebeurt er in mijn lichaam?

Ontdekken dat je zwanger bent is natuurlijk ontzettend spannend voor jou en je naasten. Vaak weet je nog niet precies hoe lang je al zwanger bent. Wist je dat de wetenschappelijke eerste week van een zwangerschap eigenlijk begint vanaf het moment van de laatste menstruatie van de vrouw? Dit is nog voordat er überhaupt spraken is van een ei en zaadcel. Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent is dit ongeveer rond de 4e week van de zwangerschap. In deze week heeft jouw baby een plekje gevonden in de baarmoeder en produceert de dooierzak het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen worden aangemaakt, zodat het baarmoederslijmvlies intact blijft.

De eerste symptomen van zwangerschap

  • Vermoeidheid

Veel vrouwen hebben in het begin van hun zwangerschap last van oververmoeidheid. Dit is totaal niet gek. Het creëren van een nieuw levend wezentje vraagt nu eenmaal veel energie van een vrouwen lichaam. Daarbij gieren de hormonen door je lijf heen en moet de placenta ook nog eens aangemaakt worden. Je wordt eigenlijk al moe als je erover nadenkt.

  • Misselijkheid

Vervelend en een van de bekendste zwangerschapssymptomen. Dit komt vermoedelijk door de toegenomen hoeveelheid hCG hormoon. Onterecht wordt er gesproken van ochtendmisselijkheid. Veel vrouwen hebben namelijk in de eerste weken van de zwangerschap op alle moment van de dag last van dit symptoom.

  • Vaker naar het toilet

Als je zwanger bent verandert je hormoonhuishouding. Hierdoor wordt er meer bloed door je nieren gepompt, waardoor je blaas sneller vol zit. Je raadt het al: je moet veel vaker rennen naar het toilet.

  • Braken

Misselijk zijn is vervelend maar braken des te vervelender. Dit komt tijdens de zwangerschap vooral voor in de ochtenden wanneer je nog een lege maag hebt en je een ontbijtje maakt of krijgt voorgeschoteld. Het beste kan je dan ook op het moment van wakker worden gelijk een stukje ontbijtkoek of een ander koekje eten om dit te voorkomen. Leg deze de avond van tevoren alvast op je nachtkastje.

  • Stemmingswisselingen

Dit komt meestal vanaf de 3e week van de zwangerschap voor en is een symptoom dat zich de gehele zwangerschap blijft voordoen. Door de zwangerschapshormonen die door je lijf gieren worden de neurotransmitters in je lichaam beïnvloedt waardoor je de controle over je emoties verliest. Zo kan je bijvoorbeeld gaan huilen om gebeurtenissen die voor je zwangerschap helemaal geen impact op je hadden.

  • Gevoelig voor geuren

Je kan het zien als een nieuwe super power of als een nare kwaal. Al vanaf de 1e week na de bevruchting wordt het reukvermogen van een zwangere vrouw scherper. Hierdoor kan je bijvoorbeeld extreem misselijk worden van sterke geuren, zoals koffie, sigarettenrook of gebakken vlees.

  • Proeven/smaak verandering

Nog een veel voorkomend zwangerschapssymptoom is het veranderen van je smaak. De meeste vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap andere eetgewoonten. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld doorlopend zin hebt in augurken, terwijl je die voor je zwangerschap helemaal niet at. Of je lust spontaan je lievelingseten niet meer. Het veranderen van je smaak heeft ook te maken met je verstoorde hormoonhuishouding.

  • Krampen

Hoe ironisch, je begint je zwangerschap met krampen en je sluit je zwangerschap er ook mee af. In het begin van een zwangerschap voelen veel vrouwen namelijk dat het vruchtje zich innestelt in de baarmoeder. Dit zorgt voor kramp in de buurt van de baarmoeder en is vergelijkbaar met buikpijn.

 Tips voor de eerst week zwangerschap

Je bent zwanger. Hoera, vanaf nu zorg je niet meer alleen voor jezelf, maar ook voor een levend wezentje in jouw buik. Ik geef je graag 3 tips mee voor het prille begin van jouw zwangerschap.

  • Gezond eten is essentieel voor de groei van de foetus. Op; mijn voedingscentrum kun je alles vinden over de producten die je juist wel of niet kunt eten als je zwanger bent.
  • Neem je rust wanneer je dat nodig hebt, want jouw lichaam moet nog wennen aan de nieuwe situatie.
  • Geef bij je huisarts aan dat je zwanger bent. Hij of zij kan jou dan gelijk adviseren over het gebruik van medicijnen en pijnstillers tijdens jouw zwangerschap.

Niet voor iedere vrouw is zwanger worden vanzelfsprekend. Met een ovulatietest ben je de natuur een stapje voor. Deze test rekent precies uit op welke dagen jij het vruchtbaarst bent. De grootse en waardevolste tip van allemaal is toch wel geniet! Geniet van jouw zwangerschap en de complimenten, want elke zwangerschap is een klein wonder.

Meest gestelde vragen

Test

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding