Beste autostoel van 2024

Het aanschaffen van een baby autostoel is een belangrijke investering. Je investeert in de veiligheid van je kind. Natuurlijk is het daarnaast fijn wanneer jouw kind zich fijn voelt in zijn of haar stoel zodat jullie samen veel comfortabele kilometers tegemoet kunnen gaan. Op het moment zijn er zoveel autostoeltjes online te vinden, waardoor je niet meer weet waar je moet zoeken. In dit artikel heb ik een top 5 autostoeltjes samengesteld. Volgens het consumentenbond zijn dit de best geteste autostoelen van dit moment, zo kun jij eenvoudig de beste keus voor jouw kind maken.

Vanaf wanneer mag een baby in een autostoel?

Autostoeltjes zijn ingedeeld op lengte en gewicht van het kind. Voor elke fase van jouw kind is er een ander stoeltje, sommige stoeltjes zijn op die manier te verstellen zodat ze mee kunnen gaan met het groeien van jouw kind. Er zijn baby-, peuter- en kinderstoeltjes in allerlei verschillende soorten en maten. De kleinste stoeltjes zijn voor baby’s vanaf 40 centimeter. Het is het veiligst om een achteruitkijkend stoeltje te gebruiken totdat de baby 13 kg of zwaarder is. In deze positie worden het hoofd en de nek minder kwetsbaar opgesteld als preventie voor ongelukken.

Autostoeltjes groep 1, 2 en 3?

De kleinste babystoeltjes zijn bedoeld voor baby’s van 40 tot 75 centimeter, dit is ook wel groep 0 binnen het babystoeltjes klassement. Elk autostoeltje wordt genummerd met een groep waarmee eenvoudig te zien is voor welke lengte van het kind de stoeltjes bedoeld zijn. Groep 1 zijn peuterstoeltjes voor peuters tussen de 60 en 105 centimeter, groep 2 en 3 zijn stoeltjes voor kinderen tussen de 100 en 135 centimeter. Verder zijn er nog overlappende groepen, vaak zijn autostoeltjes goed voor meerdere groepen en wordt dan bijvoorbeeld aangegeven als groep 1/2.

MerkGewicht/groep/
leeftijd
ANWB test
Maxi Cosi AxissFix6 tot 18 kg
groep 0+,1
4 maanden - 4 jaar
Goed
Maxi Cosi Tobi9 tot 18 kg
groep 1
9 maanden - 4 jaar
Goed
Maxi Cosi Rodifix AirProtect15 tot 36 kg
groep 2,3
3,5 - 12 jaar
Goed
Titaniumbaby Vidar15 tot 36 kg
groep 2,3
3 - 12 jaar
Geen score

Waarop letten bij het kopen van een autostoel

Voorheen werden autostoeltjes vastgezet met een normale autogordel, tegenwoordig worden deze vastgezet met een zogenaamd ISOFIX-systeem. Vanaf november 2014 moeten alle auto’s die verkocht worden zo’n systeem hebben. Ga dus na of jouw auto dit systeem ook heeft. Ben je van plan om veel kilometers te maken met je kindje, dan kan een slaapstand goed van pas komen. Verder is het handig als de bekleding van het stoeltje afneembaar is, zodat je vlekken er makkelijk uit kunt wassen.

Wat zijn de regels voor autostoeltjes?

De basisregel is dat alle kinderen kleiner dan 135 centimeter een kinderstoeltje moeten hebben. Volgens de Europese richtlijnen is dit tot 150 centimeter, let hier dus mee op wanneer je naar het buitenland gaat. Wanneer er drie kinderen in de auto zitten, mag één kind van ouder dan drie jaar, zonder autostoeltje vervoerd worden. In de meeste auto’s passen drie autostoeltjes namelijk niet naast elkaar. Voor korte uitzonderlijke ritten is een autostoeltje niet verplicht. Wanneer iemand anders jouw kind vervoert en hij/zij heeft geen kinderzitje in zijn bezit, is dit niet verplicht.

De beste geteste autostoeltjes (Top5)

#1. Maxi Cosi Rodifix AirProtect

Deze Maxi Cosi Rodifix is geschikt voor kinderen van 3,5 tot 12 jaar. Het voorwaarts gerichte stoeltje installeer je eenvoudig met de driepuntsgordel. De hoofdsteun heeft meerdere hoogtestanden en de zijsteunen kun je in de breedte verstellen. De stoel is verkrijgbaar in 31 kleuren en is ook voorzien van een slaapstand.

Voordelen
 • Handig in gebruik
 • Comfortabel voor je kind
Nadelen
 • De hoofdsteun kan kraken

 

#2. Maxi Cosi Tobi

De Maxi Cosi Tobi is geschikt voor kinderen van negen maanden tot vier jaar. Dit stoeltje bevestig je met de driepuntsgordel en is niet voorzien van het ISOFIX-systeem. Door de hoge zitting van het stoeltje kan jouw kind goed uit het raam kijken. Verder blijven de gordels, wanneer ze los zijn, open staan waardoor het plaatsen van je kind makkelijker verloopt.

Voordelen
 • Handig in gebruik
 • Je kindje kan uit het raam kijken
Nadelen
 • Het kindje kan er niet zelf inklimmen omdat het stoeltje hoog is

#3. Maxi Cosi AxissFix

De Maxi Cosi AxissFix is een 360 graden draaibare stoel. Het stoeltje kan daarom eerst tegen de rijrichting in worden gebruikt en daarna met de rijrichting mee. Het autostoeltje is dan ook voor kinderen tussen de vier maanden en vier jaar. Het stoeltje wordt vastgezet met het ISOFIX-systeem.

Voordelen
 • 360 graden draaibare stoel
 • Bekleding makkelijk afneembaar
Nadelen
 • Prijzig

#4. Titaniumbaby Vidar

De Titaniumbaby is een autozitje geschikt voor kinderen tussen de drie en twaalf jaar. Het stoeltje is zowel te bevestigen via de driepuntsgordel als via het ISOFIX-systeem. De afneembare rugleuning is behalve rugleuning ook te gebruiken als zitverhoger. Het hoofdsteun is in hoogte te verstellen.

Voordelen
 • Tweedelig
 • Makkelijk te bevestigen door het ISOFIX-systeem
Nadelen
 • Geen slaapstand

#5. Xadventure Quickfix Autostoel

De Xadventure Quickfix is als enige uit deze lijst te gebruiken voor kinderen vanaf de geboorte tot hun twaalfde levensjaar. Het stoeltje kan 360 graden draaien waardoor je je kindje makkelijk in de stoel kunt plaatsen, zelfs als je hem of haar tegen de rijrichting in vervoerd. Het stoeltje is voorzien van vier verschillende posities, waaronder een slaapstand.

Voordelen
 • 360 graden draaibare stoel
 • Makkelijk te bevestigen door het ISOFIX-systeem
Nadelen
 • Het tuigje gaat soms lastig dicht

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Babyverzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding