Weer zo een mijlpaal! Het leren zitten van je baby. We kijken allemaal uit naar de mijlpalen, maar je moet niet te snel willen. Om je baby te leren zitten gelden namelijk nog wel een paar factoren waar je rekening mee moet houden. Wanneer mag het, hoe is het veilig en hoe weet ik of mijn baby eraan toe is?
Inhoudsopgave
Wanneer mag een baby leren zitten?
Het leren zitten van je baby is een enorme mijlpaal en wij zijn dol op mijlpalen. Een hoop ouders willen de meeste mijlpalen dan ook zo snel mogelijk zien. We snappen dit, maar in het geval van zitten is dit niet wenselijk. Alle kindjes doen alles op hun eigen tempo, zo ook het leren zitten. Volgens opvoeden.nl leren de meeste kindjes tussen 6 en de 8 maanden, om zelfstandig te leren zitten. Je zult merken aan je kindje dat hij of zij steeds steviger wordt. Zet je kindje nog niet te vroeg in de zitstand bij je op schoot of op de bank. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de ruggenwervel van je kindje. Voor het leren zitten van je kindje kun je ervanuit gaan dat je kindje hier klaar voor is, als hij of zij zelf in de zithouding kan komen. Kan je kindje dit nog niet? Heb geduld, het komt echt! Geef je kindje de tijd en vrijheid om te ontwikkelen op zijn of haar tempo.
Wanneer kan een baby zelfstandig zitten? (Tips)
Bij de meeste kindjes gebeurt dit zo rond de 7e levensmaand. Je kunt 6 tot 8 maanden als richtlijn aanhouden. Let er echter wel op dat alle kindjes het op hun eigen tempo doen. Het kan dus zijn dat de baby van je vriendin met 6 maanden al stevig zit, maar jouw baby van 8 maand nog steeds niet. Maak je hierover vooral geen zorgen! Alles gebeurt op zijn tijd. Je kindje heeft nu genoeg op zijn buik gelegen om zijn nekspieren goed te laten ontwikkelen. Ook het omrollen heeft je kindje nu wel in de gaten. De volgende stap is leren zitten. Je kindje gaat het vanzelf interessant vinden om in de zitstand te komen. Je kindje kan dit op de volgende manieren proberen en je laten zien dat hij of zij er klaar voor is;
- Komt je kindje zelf al van lig in zitstand? Dat kan een goed teken zijn dat je kindje er klaar voor is!
- Laat je kindje in het begin vooral nog niet te lang zelfstandig zitten. Blijf er ook nog bij, of leg zachte kussens in de buurt zodat je kindje je zich kan bezeren.
- Ligt je kindje op zijn buik, komt de borst omhoog en draait hij zich naar zijn zij om met zijn onderste arm omhoog, tot zitstand te komen? Of zie je dat je kindje dit probeert? Hij of zij is er bijna!
- Probeert je kindje als hij of zij op de buik ligt om de knietjes in te trekken en afzetten? Het kan zijn dat je kindje probeert om zichzelf naar achter te laten vallen om uiteindelijk in zitstand te komen. Ook dit is een goed teken dat je kindje eraan toe is!
Mijn baby stimuleren met zelfstandig zitten
De eerste stap richting zelfstandig, komt na het leren omrollen. De meeste kindjes kunnen dit rond maand 6 al prima. Ze hebben dan vast ook al een hele poos geoefend, waardoor het nu binnen mum van tijd gedaan is. De volgende stap is dus; Zelfstandig leren zitten! Hier hoef je als ouder eigenlijk niks aan te doen om te stimuleren, baby’s regelen dit helemaal zelf. De rug van je kindje is in de eerste maanden niet sterk, maar rond. Een (rechtop) zitpositie heeft dan geen gunstig effect op de rugspieren en ruggenwervel. Wil je toch echt graag iets doen om je kindje te stimuleren om te zitten? Dan is een veilige manier om dagelijks even ‘Tummy Time’ te doen. Leg je kindje bijvoorbeeld op een mat op de grond. Op deze manier kan je kindje zijn of haar nek en rugspieren trainen. Je kindje heeft deze straks hard nodig om goed te kunnen zitten.
Nadelen van te vroeg zitten
We noemden het net al even, de rug van je kindje moet zich nog ontwikkelen van rond, naar recht. In de eerste maanden van het leven van je kindje is de rug dus rond in plaats van recht, zoals bij een volwassene. De ontwikkeling van de rug past bij de ontwikkeling van je kindje. Zo is de rug dus in het begin rond om goed in je buik te passen en later goed bij je kan liggen om te drinken. Het is met een ronde rug, onmogelijk om goed rechtop te kunnen zitten.
- Een groot nadeel van te vroeg leren zitten, zal je bekend voorkomen. Als je kindje eenmaal iets nieuws heeft geleerd, wil hij of zij vaak niks anders meer. Je kindje zal dus niet meer op de buik of rug willen liggen waardoor de motorische ontwikkeling in de knoop kan komen.
- Gaat je kindje te vroeg zitten? Dan zal je kindje waarschijnlijk tijgeren en kruipen in zijn geheel overslaan. Dit kan ervoor zorgen dat je kindje op zijn billen gaat schuiven in plaats van kruipen. Het komt ook vaak voor dat een kindje die te vroeg zit, later begint met lopen.
- Als de motorische ontwikkeling van je kindje niet goed verloopt, is dit erg frustrerend voor je kindje. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken dat elk kindje op zijn of haar eigen tempo alle mijlpalen zal bereiken. Kijk niet naar andere kindjes en wat hun wel of niet doen, terwijl jullie kindjes misschien even oud zijn.
- Is je kindje rond 6 maand oud en kan hij of zij nog niet zitten? Wees trots op jezelf, heel goed gedaan! Dit betekent namelijk dat je kindje waarschijnlijk veel Tummy time heeft gehad en zal je kindje goed leren kruipen!
Tips om mijn baby te leren zitten
- Optrekken tot zitstand. Kan je kindje zelf goed zijn of haar hoofd omhooghouden? Je kunt dan de nekspieren trainen door je kindje op te trekken van rugligging naar de zitstand.
- Tummy Time! Ook hier traint je kindje alle spieren die nodig zijn om zelfstandig te kunnen zitten.
- Houd de handjes vast. Wil je kindje wel zitten, maar wiebelt het nog aan alle kanten? Houd de handjes van je kindje vast zodat hij of zij niet omvalt, maar toch even kan oefenen.
- Paardje hop hop hop! Kindje op schoot (gezicht naar je toe) en hobbelen maar! Houd je kindje hierbij vast aan zijn romp, niet aan de handjes.
- Ruimte! Geef je kindje genoeg speelruimte om te ontdekken en te ontwikkelen. Dus uit die babybox en lekker met een mat op de grond, en laat je kindje zijn of haar gang gaan.
- Spelen met de bal. Kan je kindje al zitten? Een goede stimulans is dan om tegenover elkaar te gaan zitten en een bal naar elkaar toe rollen Je kindje zal dan steeds meer evenwicht krijgen.
- Blokjes stapelen. Als je kindje al een beetje kan zitten is het leuk om torens te bouwen van blokjes. Je kindje bouwt in de zitstand, maar zal graag op willen staan om het allemaal weer om te gooien!
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties