Fijne babymutsjes voor newborn | Babymutsjes vergelijken (Top8)

In het kikkerlandje waarin we wonen is het jammer genoeg heel vaak koud…en dat betekent dat je je kindje goed moet aankleden zodat hij of zij het niet koud krijgt! Naast het kopen van dikke truitjes en slofjes is het ook heel erg belangrijk om babymutsjes te kopen! Maar waarom dan? Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat oren werken als natuurlijke thermometers voor ons lichaam! En zo werkt het ook bij baby’s: door middel van de oren wordt de lichaamstemperatuur bepaald. Bovendien heeft een baby een open fontanel. Dit zorgt ervoor dat je baby het sneller koud heeft dan volwassenen. Vlak na de geboorte wordt er bij je baby gelijk een mutsje op gezet. Dit komt omdat baby’s hun eigen temperatuur niet goed kunnen regelen. Jouw kindje heeft warmte nodig om te groeien en om zich te ontwikkelen. Via het hoofdje kan er warmte verloren gaan. Kortom: babymutsjes heb jij écht nodig voor je kindje! In deze blog vertel ik je alles over de beste babymutsjes.

Tot wanneer moet mijn baby een mutsje dragen?

Hoelang je kindje een mutsje moet dragen is natuurlijk een beetje verschillend per baby. Heb je een te vroeg geboren baby? Dan is het sterk aan te raden om je kindje wat langer een mutsje te laten dragen. Te vroeg geboren baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet goed regelen. Bovendien kunnen te vroeg geboren baby’s zichzelf nog niet goed warm houden. Op deze manier kan je kindje het koud te krijgen, terwijl een te vroeg geboren baby juist warmte nodig heeft om te groeien! Een gezonde baby is wat beter in staat om zichzelf warm te houden. Toch is het aan te raden om altijd in het begin een mutsje op te zetten. Je kindje komt immers uit een warme baarmoeder. Een babymutsje wordt de eerste paar weken sterk aangeraden.

Is je kindje allergisch voor katoen?

Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt voor je kindje. Een te groot mutsje zit niet alleen heel vervelend voor je kindje, ook kan een te groot mutsje veel sneller afgeleiden. Heb je een te vroeg geboren baby? Dan is het aan te raden om een mutsje te kopen die speciaal is gemaakt voor te vroeg geboren baby’s. Zo kan je bijvoorbeeld het wollen strikmutsje van BabyNatura proberen. Dit mutsje is verkrijgbaar in verschillende maten en is gemaakt van 70% biologisch scheerwol en 30% merinoschaap. Het mutsje is speciaal voor prematuur geboren baby’s en gevoerd met zijde. Zijde is een natuurlijke stof dat erg zacht is en zeer geschikt is voor gevoelige huidjes. Bovendien zorgt zijde ervoor dat prikkels worden verminderd en je kindje rustig wordt.

Let goed op de temperatuur!

Het gegeven dat jouw baby zichzelf nog niet goed warm kan houden, betekent natuurlijk niet automatisch dat je altijd een mutsje moet opzetten. Is het snikheet buiten? Doe dan geen mutsje op bij je baby. Twijfel je? Dan kan je altijd even met je hand aan het voorhoofd of in de nek voelen. Indien je baby erg warm aan voelt, dan is het niet nodig om een mutsje op te zetten. Op deze manier kan je kindje het juist te warm krijgen! Door het mutsje kan je kindje natuurlijk minder goed warmte afgeven.

Hoeveel babymutsjes moet ik kopen?

Ook het aantal babymutsjes dat jij moet kopen, is weer afhankelijk per persoon. Over het algemeen is het aan te raden om minimaal 3 mutsjes te hebben, een reserve muts is altijd handig! Neem bij voorkeur mutsjes van verschillende materialen. Zo kan het zijn dat je er later achter komt dat je baby allergisch is voor katoen. Ook is het verstandig om mutsjes te kopen die van een wat lichtere stof gemaakt zijn en om mutsjes te kopen die van een wat dikkere stof zijn gemaakt. Zo kan je denken aan katoen en merinowol. Zo kun je afwisselen in de zomer en in de winter.

Er zijn verschillende babymutsjes op de markt. Wij raden je altijd aan om een ‘helmmutsjes’ te kopen. Dit zijn mutsjes waarbij het voorhoofd vrij blijft, maar de oren wel goed bedekt zijn.
Het is belangrijk dat jij altijd mutsjes koopt die zijn gemaakt van natuurlijke stoffen. Dit zorgt ervoor dat het vocht goed kan verdwijnen en het huidje van je baby niet geïrriteerd raakt. Neem dus geen mutsjes die geheel zijn gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester.

Hoe meet ik de hoofdmaat van mijn baby?

Belangrijk om van tevoren de hoofdmaat van je baby te weten alvorens je een aankoop doet. Dit kan je het makkelijkste doen met een soepele meetlint, meet het hoofdje rondom net boven de oortjes. In het groeiboekje van het consultatiebureau kun je de gegevens ook terugvinden. De mutsjes kunnen afwijken van de standaard maten omdat iedere fabrikant zijn eigen maten heeft.

De 8 beste babymutsjes op een rijtje

#1. Babymutsje van MINIIYOU voor de pasgeboren baby’s

De babymutsjes van MINIIYOU zijn gemaakt van 95% katoen en 5% elastaan. Op deze manier zitten de mutsjes superfijn van voor je kindje en rekken ze goed mee. De babymutsjes van MINIIYOU zijn speciaal gemaakt voor newborn baby’s. De mutsjes zijn verkrijgbaar in een set van 3 en hebben een afmeting van 17 cm bij 17 cm. De kleuren van de mutsjes zijn heel verschillend waardoor jij goed kan afwisselen! Van grijs tot aan roze en van wit tot aan donkerblauw.

#2. Een babymuts van Funnies

Wil je de keuze hebben tussen héél veel verschillende kleuren? Dan ben je bij Funnies aan het juiste adres! Het mutsje van funnies is voor baby’s van 0-1 maand en hierdoor dus ook heel erg geschikt voor newborn baby’s! Het mutsje is gemaakt van 100% zuiver katoen. De maat van de muts is 62-68.

#3. Een gebreid mutsje van O-maatje

Ben je op zoek naar een mutsje die net wat meer warmte biedt dan de reguliere mutsjes van katoen? Dan is dit gebreide mutsje van O-maatje perfect! Dit babymutsje is gemaakt van biologisch 100% merinowol. Hierdoor kriebelt het mutsje niet! Het is superzacht en heel erg warm, waardoor die perfect is voor de winterdagen. O-maatje maakt gebruik van fairtrade wol. Dit betekent dat de wol ethisch is geproduceerd. De wol is afkomstig van boerderijen in West-Europa. Alle mutsjes zijn handgemaakt en zeer duurzaam. O-maatje beschikt over het biologisch keurmerk. Het mutsje is voor baby’s van 0-1 maanden en is verkrijgbaar in de kleuren crème en grijs.

#4. Een superschattig gehaakt babymutsje van O-maatje

O-maatje verkoopt niet alleen babymutsjes gemaakt van wol, ook verkopen ze gehaakte mutsjes! De mutsjes zijn gemaakt van organisch katoen en polyester. Door het gehaakte effect heb je net weer een ander soort mutsje, dan de standaard mutsjes die je in de winkel ziet. De mutsjes zijn handgemaakt. De mutsjes zijn geschikt voor baby’s tussen de 0-1 maanden. Je hebt de keuze tussen drie kleuren: ecru, lichtblauw en lichtroze.

#5. De babymutsjes van de H&M

Ook de H&M verkoopt mutsjes speciaal voor jou baby! De mutsjes van de H&M zijn gemaakt van 100% katoen en hebben een rekbare stof. Hierdoor knelt het mutsje niet af. De mutsjes zijn leverbaar in verschillende kleuren én maten. Zo kan je een mutsje kopen voor een pasgeboren baby, maar ook voor een baby die wat ouder is.

Ook verkoopt de H&M babymutsjes met een strikje. Deze mutsjes zijn van biologisch katoen en hebben aan de onderkant strikbandjes. Hiermee kan je het mutsje vaststrikken onder de kin. Strikmutsjes zijn enorm aan te raden te kopen voor je baby. In verhouding is het hoofdje van je baby groter dan de rest van zijn of haar lichaam. Hierdoor kan je baby het mutsje snel verliezen. Door gebruik te maken van een strikmutsje kan je het mutsje op de juiste manier vastmaken. Op deze manier kan het mutsje niet afglijden en verliest je baby geen temperatuur. Er bestaan niet alleen strikmutsjes die je onder aan de kin moet vastmaken, ook bestaan er mutsjes die je om het hele lichaam van je kindje kan knopen. Deze mutsjes worden via de borst vastgemaakt.

 #6. Strikmutsjes van BabyNatura

Ook BabyNatura koopt strikmutsjes. Het strikmutsje van BabyNatura is gemaakt van biologisch merinowol en houdt hierdoor het hoofdje van je kind goed warm. Het mutsje is in verschillende kleuren en maten leverbaar. Het mutsje beschikt over een natuurlijke lanonine, waardoor het mutsje ook een antibacteriële werking heeft.

 #7. Babymutsjes van de HEMA

Natuurlijk kan de HEMA niet achterblijven wanneer het gaat om babykleding. Ook de HEMA verkoopt babymutsjes. HEMA verkoopt zowel mutsjes gemaakt van katoen, als mutsjes gemaakt van wol. TIP: je kan bij de HEMA ook een heel set kopen. In de set zit dan een katoenen muts en een paar slofjes met hetzelfde printje. Super cute! Zo kan je jouw baby helemaal fashionable aankleden.

#8. Beanie

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je kindje allergisch is voor het materiaal waarvan het mutsje is gemaakt. Kom je erachter dat je kindje allergisch is voor katoen? Dan kan je een wollen of zijde babymutsje proberen. Zowel wol als zijde zijn natuurlijke stoffen die goed ademen en heel erg zacht zijn. Kies bijvoorbeeld de Beanie muts van wol en zijde. Deze muts is er in verschillende kleuren: roze, blauw en grijs. Ook is de muts er in verschillende maten.

Welke maat?

Zoals hierboven al is genoemd, is het essentieel dat je de goede maat koopt. Om je richtlijnen te geven:

  • Heeft je kindje een hoofdomvang tussen de 36 en de 41 cm? Neem dan maatje 50/56.
  • Heeft je kindje een hoofdomvang tussen de 41 en 44 cm? Neem dan maatje 62/68.
  • Twijfel je? Dan kan je natuurlijk beide maten kopen en zelf even testen welk mutsje het beste past!