De beste bakfiets van 2024 ✔️ Bakfiets online bestellen

beste bakfiets

Niets is leuker dan ergens naar toe gaan met je kindje. Lopen met de wandelwagen is natuurlijk heel fijn, maar toch snappen wij ook dat dit na een tijdje misschien gaat vervelen en je wel eens iets anders wilt proberen dan alleen wandelen. Ook kan het zijn dat je ergens naar toe wil gaan met je kindje, maar dat de afstand net een paar kilometer te ver is om te lopen. Moet je dan gelijk de auto pakken of met het openbaar vervoer gaan? Nee, natuurlijk niet! Door middel van een bakfiets kan jij je kindje veilig vervoeren en wat langere afstanden afleggen. Het is wellicht logisch dat je een pasgeboren baby niet gelijk in een bakfiets kan vervoeren. Maar vanaf welke leeftijd mag het dan wel? De best beoordeelde bakfietsen volgens het consumentenbond heb ik in dit artikel voor jouw uitgelicht. Lees je mee?

Vanaf wanneer mag mijn baby in een bakfiets?

Het is aan te raden om je kindje pas in de bakfiets te doen, op het moment dat je kindje zelfstandig rechtop kan zitten. Meestal is dit bij 9 maanden. Natuurlijk is dit ook een beetje afhankelijk per kindje. De een kan wat sneller recht op zitten dan de ander. Wil je al eerder je kindje vervoeren in een bakfiets? Dan is het verstandig om hiervoor een autostoeltje te gebruiken. Zo zit je kindje veilig en stevig in de bakfiets.

Hoe vervoer ik mijn baby in een bakfiets?

Het vervoeren van een kindje in een bakfiets is geen probleem. Mocht hij of zij dus nog niet zelfstandig rechtop kunnen zitten, dan is een autostoeltje noodzakelijk om je kindje op een veilige manier te vervoeren. Is je kindje ouder dan 9 maanden of al in staat om zelfstandig te zitten, dan is een fietsstoeltje ook voldoende. Indien je kindje al wat ouder is, bijvoorbeeld een jaar of 3, dan kan je kindje zelfstandig in de bakfiets zitten. Mocht je toch nog twijfelen over de stevigheid en veiligheid van het zitvlak, is een fietsstoeltje altijd aan te raden.

Manieren om mijn baby vast te zetten

Op het moment dat je jouw kindje in een stoeltje vervoerd, raad ik aan om je kindje in tegenovergestelde richting neer te zetten, dus met zijn of haar hoofd naar je toe en met de rug naar de weg. Net zoals dat meestal in autostoelen het geval is.  Vaak hebben de stoeltjes zelf al riemen of een ander mechanisme, waarmee je je kindje veilig kan vastmaken.

Voordelen van een bakfiets

  • Erg milieuvriendelijk. Je kunt gebruik maken van een normale bakfiets of van een elektrische bakfiets. Beide zijn uiteraard een stuk milieuvriendelijker dan de aanschaf van een auto. Een elektrische bakfiets brengt je ook nog eens sneller op je bestemming
  • Fietst niet zwaar. Het lijkt altijd of een bakfiets erg zwaar is. Vooral met een kindje in de bak. Dit valt eigenlijk reuze mee. Een bakfiets is licht in gewicht en daardoor voelt het alsof je op een normale fiets aan het fietsen bent
  • Is heel veilig. Jouw kindje is in een bakfiets goed beschermd en kan hier niet zomaar uitvallen. Ook zie je je kindje altijd zitten waardoor je hem of haar goed in de gaten kan houden
  • Heeft veel ruimte. Naast het vervoeren van je kindje is een bakfiets ook handig voor het vervoeren van spullen. Er is namelijk genoeg ruimte in de bak voor een aantal tassen of de loopfiets van je kindje. Hiermee kun je dus ook gemakkelijk een boodschapje doen.
  • Is opvallend. Doordat de bakfiets een aardige omvang heeft, valt deze beter op dan een normale fiets. Hierdoor ben je net wat beter zichtbaar voor automobilisten. Dit maakt het rijden op een bakfiets een stuk veiliger

Nadelen van een bakfiets

  • Heeft een grote draaicirkel. Doordat een bakfiets logischerwijs een grote bak voorop heeft is het wat moeilijker om scherpe bochtjes mee te maken. Hou hier daarom rekening mee. Na een paar keer oefenen zijn de bochten gelukkig makkelijker in te schatten
  • Hoe meer gewicht, hoe zwaarder. Een bakfiets fietst in principe net zo licht als een normale fiets. Mocht je nu meerdere kinderen vervoeren of zware spullen, dan wordt het fietsen wel wat zwaarder. Al dit gewicht moet natuurlijk wel vooruitgeduwd worden
  • Is lang. Door de lengte van een bakfiets kan het soms lastig zijn om hier een goede parkeerplek of fietsenstalling voor te vinden. Een bakfiets past namelijk niet in een standaard fietsenstalling en het kan hierdoor soms wat langer duren voor je een goed plekje hebt gevonden

Kan mijn buggy mee?

Een bakfiets is super veelzijdig.  Zo kan je ook andere spullen in de bakfiets vervoeren, zoals ik ook in het lijstje met voordelen heb aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan een luiertas, maar ook aan kinderwagen of buggy. Wil je je kind samen met de ‘extra spullen’ vervoeren? Let er dan goed op dat de spullen stevig in de bakfiets liggen en dat er natuurlijk genoeg ruimte voor je kindje overblijft.

Welke bakfiets is geschikt voor 2,3 of 4 kinderen?

Je hebt ze in verschillende maten. Er zijn kleinere en grotere. Zo kun je er altijd eentje uitkiezen die bij jou past. Heb je bijvoorbeeld drie kinderen en wil je ze graag alle drie tegelijkertijd in de bakfiets kunnen vervoeren? Dan is het verstandig om een grote bakfiets te nemen. Let er wel op dat hoe groter de bakfiets is, hoe zwaarder het fietsen wordt. De bakfiets van Babboe City is hiervoor uitermate geschikt. Deze heeft genoeg ruimte voor drie kinderen.

Ga ik voor elektrisch of niet?

Wanneer je op zoek gaat naar een bakfiets, dan heb je in principe twee soorten modellen. Je hebt de normale bakfiets en de elektrische bakfiets. Wanneer je veel spullen in de bakfiets hebt of veel kinderen wil vervoeren, dan kan de bakfiets al snel twee keer zwaarder fietsen dan een normale fiets. Bovendien weegt de bak zelf ook al een aantal kilo. Hierdoor kan het zijn dat je moeite hebt met het fietsen met de bakfiets door het zwaardere gewicht dat je op gang moet brengen.

Denk je dat het fietsen met een bakfiets te zwaar wordt voor jou of je partner? Dan is het heel verstandig om een elektrische bakfiets aan te schaffen. Een elektrische bakfiets biedt trapondersteuning en zorgt ervoor dat je licht én comfortabel fietst. Veel elektrische bakfietsen hebben verschillende standen, waardoor jij zelf kan bepalen hoe licht of hoe zwaar je wil fietsen. Een elektrische bakfiets is niet alleen licht in het trappen, maar is ook nog eens sneller. Zo ben je minder lang bezig met lange afstanden afleggen.

Welke accessoires heb ik nodig?

Als je al een bakfiets hebt aangeschaft, wordt het nu tijd om te kijken naar de accessoires die je nodig hebt. Je kan natuurlijk allemaal dingen aanschaffen om de bakfiets wat op te fleuren, denk bijvoorbeeld aan een leuke bloemenslinger. Echter is het verstandig om te beginnen bij de basisaccessoires, zoals een goed stoeltje voor in de bakfiets. Ook is het verstandig om een hoes voor de bakfiets te kopen. Deze hoes kan jij over de bakfiets doen wanneer je de fiets niet gebruikt of de bakfiets buiten staat terwijl het slecht weer is. Hierdoor blijft de bakfiets langer mooi en wordt hij niet vies.

Wat is het bereik?

Hoe ver je kan fietsen met een bakfiets is per fiets en ook bestuurder verschillend. Zo is het bereik bij een normale fiets ook voor iedereen verschillend. Wanneer je een standaard bakfiets koopt, zal je waarschijnlijk geen hele grote afstanden kunnen maken. Dit komt omdat het fietsen, zoals hierboven al is genoemd, redelijk zwaar is.

Koop je daarentegen een elektrische bakfiets? Dan is het bereik al een stuk groter. Dit komt natuurlijk omdat het fietsen veel lichter is en sneller gaat door de trapondersteuning. Om je een richtlijn te geven, kan je met een gemiddelde bakfiets zo’n 40 tot 70 kilometer fietsen. Natuurlijk is dit ook weer een beetje afhankelijk per persoon. Mocht de bakfiets leeg zijn, dan kun je de accu gemakkelijk opladen.

10 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische bakfiets

  • Let op de hoogte van de bak zelf. Niet te laag, maar ook niet te hoog
  • Let op het vermogen
  • Kijk of de bakfiets een loop- of parkeerhulp heeft
  • Let op de stabiliteit van de bak
  • Kijk of je wilt gaan voor een twee- of driewieler
  • Ga na of de bak ruim genoeg is voor meerdere spullen of kinderen
  • Kijk naar de kwaliteit van de bak. Vooral als deze van hout is
  • Let goed op of de fiets een brede en stevige standaard heeft
  • Kijk of de bakfiets kwalitatief goede gordels heeft
  • Let op of de fiets een kantelstopper heeft. Dit voorkomt het maken van te scherpe bochten

 

Er is geen maximale leeftijd voor een kindje in een bakfiets. De bakfiets kan een aardig gewicht tillen, dus zolang jouw kindje het leuk vindt kan hij of zij meerijden in de bakfiets. Uiteraard zal je kindje wel enig moment op het bankje moeten gaan zitten als het stoeltje te klein wordt.

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de bak. Voor kleine kindjes is het klimmen in de bak nog niet van toepassing omdat je ze zelf in het stoeltje moet tillen. Zijn jouw kindjes al wat ouder dan is het belangrijk dat zij gemakkelijk in de bak kunnen klimmen. Hierdoor moet de bak laag genoeg zijn. Let wel op dat de bakhoogte dus niet te laag is, zodat deze veilig genoeg blijft.

Een bakfiets is in principe geschikt voor mannen en vrouwen. Vooral voor ouders is een bakfiets ideaal. Let bij het aanschaffen van een bakfiets wel op de grootte, zodat je tijdens het fietsen niet in de knel komt met de bak mocht je zelf wat langer zijn. Een bakfiets is geschikt voor jong en oud, maar vergt wel enige kracht en besturing om de fiets in balans te houden.

Het is heel fijn om een bakfiets aan te schaffen met versnellingen. Niet alleen om het fietsen te vergemakkelijken, maar ook omdat er de ene keer meer gewicht in de bak zit dan de andere keer. Door de versnellingen kun je, vooral met een normale bakfiets, makkelijker heuveltjes oprijden.

Loophulp of parkeerhulp is een onderdeel van de bakfiets die jou helpt bij het lopen naast de fiets of het parkeren van de fiets. Door deze hulp blijft de motor van de bakfiets meegeven, waardoor deze als het ware op een heel laag tempo naast je blijft rijden als je deze in de hand hebt. Hierdoor is het minder zwaar om de fiets in te parkeren.

Uiteraard is deze vraag vaak een persoonlijke keuze. Echter is het zo dat een tweewieler makkelijker is in de bochten en minder weerstand geeft bij oneffenheden in het wegdek. Daarnaast heeft een driewieler weer het voordeel dat je hier geen standaard bij hoeft te gebruiken. Ook is het gewicht van de bak bij een driewieler meer verdeeld. De keuze is hierbij dus aan jou.