Beste knuffel voor je baby ✔️ Ontdek de populairste knuffels

beste baby knuffel

Baby knuffels, elk kind heeft er wel 1 of meer in de slaapkamer liggen of uitgekozen als zijn of haar beste vriend of vriendin. Knuffels voor een baby zijn te vinden in alle vormen en maten en ontzettend populair om te geven als cadeautje in de kraamtijd. Waar let je op bij het kopen van een knuffel voor een baby en wanneer mogen baby’s eigenlijk met een knuffel in bed slapen? Belangrijke vragen waarop ik je in deze blog antwoord zal geven.

Waarom een knuffel zo belangrijk is voor jouw baby

Een zacht object zoals een knuffel biedt troost, vooral wanneer mama weer naar het werk gaat en je baby bij de oppas is. De knuffel wordt dan gezien als een overgangsobject die een link legt met de afwezigheid van mama. De geur doet jouw kindje denken aan thuis en daarom houdt hij of zij de knuffel graag tegen zich aan. Knuffels helpen ook voor het geruststellen van je baby en bij het kalmeren van angsten waardoor hij of zij kalm in slaap wordt gesust.

Maatje

De eerst knuffel van jouw baby of de favoriet knuffel wordt door hem of haar echt gezien als een maatje. Iedereen kent het populaire tekenfilmfiguurtje Bing wel. Bing beleefd al zijn avonturen samen met zijn knuffel. Voor jouw kindje is dit precies hetzelfde. Je kindje raakt waarschijnlijk zo gehecht aan het knuffelbeestje dat het wassen van dit object bijna niet gaat omdat je kindje geen uurtje zonder kan. Het is mooi om te weten dat je baby altijd een maatje bij zich heeft ook als jij er niet bent.

Vanaf wanneer een knuffel?

Zoals eerder genoemd is het belangrijk om te weten wanneer jouw baby met een knuffel mag slapen. Op de website van kindengezin is alles te vinden over dit onderwerp en het veilig laten slapen van jouw kindje. Tot de leeftijd van 1 jaar wordt slapen met knuffels afgeraden. Knuffels kunnen namelijk het hoofd bedekken waardoor je baby het te warm kan krijgen. Hierdoor neemt de kans op wiegendood toe. Onder de 6 maanden vervullen knuffels nog geen emotionele rol voor baby’s, maar vanaf 6 maanden wel. Een knuffel kan wanneer je kindje wakker is troost bieden of fungeren als speelkameraadje.

Hoe zorg je dat je kindje eraan gehecht raakt?

Jouw kindje laten hechten aan een knuffel is niet heel moeilijk. Mocht je jezelf toch afvragen hoe je dit voor elkaar krijgt kijk dan even naar de onderstaande 5 tips.

  • Laat jouw kindje zien dat jij de knuffel heel lief en leuk vindt. Als je baby ziet dat jij de knuffel accepteert en waardeert zal hij of zij dat ook doen.
  • Stop de knuffel tussen jezelf en je kindje tijden de voedingen. Zo gaat je baby de knuffel en met jou en het voeden associëren.
  • Betrek de knuffel in de dagelijkse activiteiten. De knuffel gaat bijvoorbeeld ook slapen als je kindje gaat slapen of de knuffel krijgt ook een schone luier.
  • Geef de knuffel veel kusjes en knuffels en praat op dezelfde manier tegen de knuffel als tegen je kindje. Zo ziet je baby dat de knuffel heel lief is. Hij of zij gaat jouw gedrag uiteindelijk imiteren.
  • Betrek de knuffel ook bij het naar bed gaan. Laat de knuffel ook zijn tandjes poetsen en lees aan beide een verhaaltje voor.

Meest gestelde vragen

Zorg ervoor dat je kindje een veilige knuffel heeft zonder losse delen. Zoals eerder genoemd zijn knuffels die het hoofdje of het gezicht bedekken niet veilig. Dit geldt ook voor knuffeldoekjes die vies zijn geworden door het speeksel. Het doekje laat dan geen lucht meer door en daardoor zou je kindje kunnen stikken.

Zachte kleine knuffels en knuffeldoekjes geven je baby het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Voor het eerste jaar zijn deze knuffels dan ook de beste optie. Is je kindje al iets groter dan dient de knuffel vooral als een troostend vriendje of een speelkameraadje en zijn iets groter knuffels ook een optie.

Knuffels geven comfort aan je baby maar een knuffel is ook zeker goed voor de ontwikkeling van jouw kindje. Het proces van zelfstandigheid wordt vergemakkelijkt met een knuffel volgens vele pedagogen. Je kindje geeft namelijk eigenschappen aan een knuffel die hij of zij zelf nog niet heeft ontwikkeld. Om als voorbeeld te geven durft de knuffel wel van nieuw eten te proeven maar je kindje nog niet. Als hij of zei ziet dat de knuffel het eet zal de stap voor hem of haar kleiner worden om het ook te proberen.

Er wordt geadviseerd om geen knuffel in bed te leggen bij jouw kindje als hij of zij onder de leeftijd van 7 maanden is. Als je baby het hoofdje goed kan omdraaien, optillen en omrollen is het veilig om een knuffel in het bedje te leggen.

Uiteraard mag je dit helemaal zelf bepalen. Meestal wordt er gezegd minimaal 1 knuffel en maximaal 10. Volgens pedagogen heeft je kindje aan 3 knuffels in totaal meer dan genoeg. Het is natuurlijk ook niet mogelijk om alle knuffels te gelijk te hechten.

De knuffel moet natuurlijk zodanig ontworpen zijn dat de knuffel gewast kan worden. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Het is ook belangrijk dat er na het wassen geen giftige stoffen uit de knuffel kunnen vrijkomen. Dit is meestal te lezen op het was instructies kaartje dat aan de knuffel hangt.