Vanuit je warme buik, zo de grote (koude) wereld in. Als je je kleintje weglegt in zijn of haar bedje, wil je natuurlijk dat het comfortabel is. Niet te warm, maar ook niet te koud. In het prille begin, heeft je kleintje een babykruik nodig om goed op temperatuur te blijven. Welke kruik is hier het beste voor?
Table of Contents
Waarom heb ik een kruik nodig?
Je kindje heeft (waarschijnlijk) 9 maanden doorgebracht in je warme buik. Misschien heb je het vruchtwater gevoeld en heb je gevoeld hoe warm dit is. Als je kindje pasgeboren is, kan hij of zij zijn eigen lichaam nog niet op temperatuur houden. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van mutsjes en kruiken. De kruik kan in het bedje van je kindje worden gelegd zodat hij of zij lekker warm blijft tijdens het slapen. Na enige tijd kan je kindje zichzelf goed op temperatuur houden. Een kruik is dan niet meer noodzakelijk, maar wel lekker voor de koude winternachten. Zorg er altijd voor dat de kruik op een veilige manier gebruikt wordt.
Veiligheidstips
- Gebruik altijd een kruikenzak. Zorg altijd voor een laagje bescherming tussen je kindje en de kruik.
- Leg de kruik niet te dichtbij. Leg de kruik het liefst tegen bijvoorbeeld het voeteneind aan. Vooral niet te dichtbij!
- Controleer of de kruik niet lekt. Het water in de kruik is veel te heet voor de huid van je kindje. Zorg er daarom voor dat je bij elk gebruik, controleert op lekkage.
- Controleer de temperatuur van de kruik. Hoe veilig je de kruik ook gebruikt. Zorg er altijd voor dat je de temperatuur controleert. Bijvoorbeeld door deze tegen je pols te houden.
- Lees de handleiding per kruik goed door. Zo weet je zeker dat je alle voorzorgsmaatregelen volgt. Zoals; Leg de kruik altijd met de op van je kindje af.
Metaal of aluminium kruik?
Deze kruiken worden het meest gebruikt. Je vult de kruik met heet water en doet hier vervolgens een hoes omheen. Er zijn hele leuke, zachte kruikenzakken verkrijgbaar, maar je kunt eventueel ook een hydrofiele doek gebruiken. Het metaal of aluminium zorgt ervoor dat de warmte goed geleid wordt. Meestal wordt er vanuit de kraamzorg aangeraden om 2 kruiken in huis te hebben voor een pasgeboren baby.
Elektrische kruik of normaal?
Het grote verschil met een metalen, of aluminium kruik, is dat je het water er koud in kunt gieten. Vervolgens stop je de stekker van de elektrische kruik in het stopcontact, om deze te verwarmen. Het water kan in de kruik blijven en je hebt dus geen last van hete waterspetters bijvoorbeeld. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten om de kruik op temperatuur te krijgen. De kruik blijft hierop ongeveer 5 a 6 uur lekker warm.
Soorten kruiken
- Heetwaterkruik
Deze kruiken worden het meest gebruikt. De kruik dient gevuld te worden met heet water. Hierna wikkel je de kruik in een hiervoor bestemde zak, of hydrofiele luier ter bescherming. De kruik dient op veilige afstand van je kindje te liggen, of gebruikt te worden om het bedje te verwarmen.
- Elektrische kruik.
De elektrische variant op de bekende metalen kruiken. Deze kun je gewoon in het stopcontact steken. Geen gedoe met vullen of roest dus. Na maximaal 10 minuten is de kruik op temperatuur en zal hierna zo’n 5 tot 6 uur warm zijn.
- Kersenpittenzak
De kersenpittenzakken zijn ook erg bekend. Je kunt deze zakken gebruiken om het bedje van je kindje warm te maken. De kersenpittenzak is niet veilig om in het bedje van je kindje te laten liggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat hierdoor een verhoogde kans op wiegendood is. Deze zak kun je in de magnetron opwarmen.
- Gelkruik
Gelkruiken worden verwarmd in de magnetron. Je kunt een gelkruik gebruiken om de kleertjes, de kinderwagen of het bedje van je kleinte alvast lekker warm te maken. De gelkruik koelt vaak al snel weer af. Hierdoor is deze niet geschikt om je kindje warm te houden.
- Rubberen kruik.
De rubberen kruik wordt afgeraden als het gaat om gebruik met of bij baby’s. De rubberen kruik heeft een verhoogde kans op lekkage en zou daarom nooit gebruikt mogen worden in de buurt van je kindje.
Meest gestelde vragen
De kruik dient ervoor om je kindje en zijn of haar bedje bijvoorbeeld, lekker warm te maken of te houden. Er zijn verschillende soorten kruiken, dus welke is nu het beste? Lees de meest gestelde vragen over babykruiken hieronder.
Wat is een babykruik?
Een babykruik wordt gebruikt om je kindje warm te houden. Je kindje kan dit nog niet zo goed, vooral de eerste weekjes. Je kunt een babykruik ook gebruiken om kleertjes, een kinderwagen of een bedje alvast lekker warm te maken.
Is het gebruik van een kruik veilig voor mijn kindje?
Het gebruik van een rubberen kruik wordt bij baby’s afgeraden. Deze kruiken hebben namelijk een grotere kans op lekkage. De meest gebruikte babykruiken, zijn de heet-waterkruiken. Let hierbij wel altijd goed op de temperatuur en controleer op lekkage. Ook kun je gebruik maken van een elektrische kruik, of bijvoorbeeld een kersenpittenzak.
Welke typen kruiken zijn er?
Voor een baby kun je de volgende kruiken gebruiken;
Metalen- of aluminiumkruik. Deze worden ook wel de heet-waterkruik genoemd. De elektrische kruik. Deze kun je verwarmen door deze in het stopcontact te doen. De kruik blijft uren warm. Hiernaast kun je ook gebruik maken van een kersenpittenzak. Deze kun je in de magnetron verwarmen, maar zijn niet geschikt om je kindje warm te houden. Wel om het bedje te verwarmen.
Welk type kruik is het beste voor mijn baby?
De meest gebruikte kruiken zijn nog steeds de ouderwetse heet-waterkruiken. Tegenwoordig kun je echter ook kiezen voor de elektrische variant. Deze hoeft niet gevuld te worden en er is eigenlijk geen kans op lekkage of roest. In principe kun je alle kruiken, behalve de rubberen kruik, gebruiken voor je kindje en zijn of haar bedje en kleding.
Is een kruik altijd noodzakelijk?
Een kruik staat standaard op de uitzetlijst. Vaak zelfs 2; 1 voor het bedje en 1 voor de kleding van je kindje. Je kindje kan zijn of haar lichaamstemperatuur zelf nog niet goed reguleren. Een kruik is hiervoor eigenlijk altijd nodig. Tenzij het buiten erg heet is natuurlijk.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een babykruik?
Waar wil je de kruik het meeste voor gebruiken? Zo kun je de keuze maken uit de verschillende types kruiken voor de kleine. Verder dien je te letten op de veiligheid van de kruik. Ook dien je altijd een kruikenzak te gebruiken bij een heet-waterkruik. Volg de voorschriften altijd goed op, voor optimale veiligheid van je kleintje.
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties