Beste buggy van 2024 ✔️ Buggy vergelijken

beste buggy

Het kopen van een buggy lijkt op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar vergis je niet, het kan een behoorlijk uitdagende opgave zijn. Er zijn talloze keuzes die je zult moeten overwegen. Moet je bijvoorbeeld kiezen voor een buggy met drie of vier wielen? En welke ligstanden zijn essentieel voor jouw behoeften? In mijn blog deel ik uitgebreide informatie over de meest populaire buggy’s van dit moment, inclusief de top 5 van 2023! Hier ontdek je welke opties het meest geschikt zijn voor jou.

Wat is een buggy?

Voor een buggy geldt dat ze een soort van wandelwagen is. Dit gezegd hebbende is ze merkelijk lichter evenals kleiner in vergelijking met een gewone wandelwagen. Bovendien zijn de wieltjes ook merkelijk kleiner. Voor het zitvlak geldt dat ze zich op geringe afstand ten opzichte van de grond bevindt. Voor een buggy geldt dat ze vrij weinig steun biedt. Daarom wordt het aangeraden om een buggy pas te gebruiken wanneer een kind zelfstandig kan zitten.

Voor een buggy geldt dat ze kan worden aangekocht in verschillende maten. Het zitvlak dient minstens 40 centimeter van de grond verwijderd te zijn. Het zitje moet minstens 21 tot 23 centimeter breed zijn. Het consumentenbond adviseert om een buggy te kopen met een verstelbare duwstang.

Voordelen van een buggy

Gebruikmaken van een buggy brengt heel wat interessante voordelen met zich mee. De voordelen waar je precies op kan rekenen zijn de volgende:

 1. Een buggy kan jarenlang worden gebruikt. In principe is het perfect mogelijk om de buggy te gebruiken tot je kindje vier jaar is geworden.
 2. Wanneer je een vliegreis maakt kan de buggy gewoon mee. Je kan de buggy bovendien vaak tot aan de gate gewoon bij je houden.
 3. Buggy’s zijn licht en kunnen worden opgevouwen. Dit zorgt ervoor dat je ze ook eenvoudig mee kan nemen op vakantie.
 4. Buggy’s kunnen een vaste, maar ook een verstelbare zitting hebben. Een verstelbaar zitvlak maakt het voor je kindje mogelijk om neer te liggen. Dit is erg handig wanneer je kleine vriend moe is.
 5. De kosten van een buggy vallen veel lager uit dan je zou vermoeden. Voor een gemiddelde buggy betaal je dan ook tussen de 50 en 300 euro. De aanwezigheid van veel accessoires kan de prijs echter wel opdrijven.
 6. Je kan een buggy tegenwoordig precies zo kopen zoals jij dat wil. Zo kan je ze perfect voorzien van een parasol en / of bijvoorbeeld een regenhoes. Ook een boodschappennetje behoort tot de mogelijkheden.

Nadelen van een buggy

Zoals bij alles het geval is geldt ook voor een buggy dat er niet alleen maar voordelen aan verbonden zijn. Enkele nadelen waar je rekening mee moet houden zijn de volgende:

 1. Een buggy biedt in vergelijking met een wandelwagen slechts beperkte steun voor je baby. Omwille van deze reden is ze vrij belastend voor de botten van je kindje.
 2. Buggy’s zijn niet bedoeld voor lange ritten. Dat is het gevolg van het feit dat het zitvlak zich tegen de grond bevindt. Bovendien is ook de vering doorgaans niet uitstekend. De buggy leent zich dan ook vooral voor korte ritten.
 3. Voor een buggy geldt dat je ze minder eenvoudig van richting verandert dan een standaard wandelwagen. In vergelijking met een wandelwagen duwt een buggy dan ook merkelijk zwaarder. Ook onregelmatige oppervlakken zijn soms een uitdaging.
 4. Naast een buggy ben je eigenlijk zo goed als verplicht om ook een wandelwagen te kopen. Een buggy wordt dan ook vooral aangeraden “voor erbij”. In ieder geval kan ze de wandelwagen niet vervangen.

Vanaf welke leeftijd mag mijn baby in een buggy?

Een buggy kan je eigenlijk al vrij vroeg beginnen gebruiken. Dit mogelijks zelfs (veel) eerder dan je in eerste instantie zou vermoeden. Van zodra je baby een beetje zelfstandig kan zitten kan een buggy reeds gebruikt worden. Dit betekent dus eigenlijk vanaf de leeftijd van ongeveer 6 à 9 maanden.

Koop je een buggy die je in verschillende standen kan zetten? Dan is het zelfs mogelijk dat je ze al eerder kan gebruiken. Er bestaat dan ook eigenlijk geen vaste leeftijd waarop een kind voor het eerst in de buggy mag. Het moment waarop het kind zelfstandig kan zitten is hiervoor bepalend. De buggy kan worden gebruikt tot je kindje ongeveer de leeftijd van vier jaar heeft bereikt.

Welke buggy is geschikt voor op de fiets?

De fiets is een ongelofelijk populair vervoermiddel. Bij een buggy kopen moet je er rekening mee houden dat niet elk exemplaar geschikt is voor op de fiets. De beste buggy op dit vlak beschikt over een gewicht van ongeveer 6 kilogram.

De meeste buggydragers kunnen worden gebruikt voor buggy’s van maximum 5 à 7 kilogram. Bovendien spreekt het voor zich dat, hoe compacter de buggy is, hoe beter. Let op! Niet alle buggy’s zijn geschikt om te gebruiken op alle buggydragers. Hier moet je zeker rekening mee houden!

Mag een buggy mee in het vliegtuig?

Voor een buggy geldt dat ze vrijwel altijd mee mag tot aan de gate. Zo kan je, je kleintje veilig en comfortabel vervoeren op de luchthaven. Daarna zijn er twee mogelijkheden:

 1. De buggy kan mee in de cabine;
 2. De buggy wordt ingecheckt als ruimbagage;

Voor een kinderwagen geldt dat ze altijd wordt ingecheckt als ruimbagage. Dit uiteraard omdat ze in vergelijking met een buggy veel groter is. Wanneer de buggy voldoende compact kan worden gemaakt mag ze soms mee in de cabine. De voorwaarden hiervoor verschillen per luchtvaartmaatschappij.

Soorten buggy’s

De ene buggy is de andere niet. Op de markt zijn dan ook verschillende soorten buggy’s terug te vinden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de onderstaande opties:

 • Paraplubuggy

Een paraplubuggy kan in enkele seconden tijd in en uit worden geklapt. Deze buggy kenmerkt zich door een licht gewicht en een laag prijskaartje. Ben je op zoek naar een geschikte buggy om mee te nemen op reis? Dan is de paraplubuggy wellicht de beste keuze. Het lichte gewicht zorgt er wel voor dat de buggy iets minder stevig is.

 • Meerstanden buggy

Een meerstanden buggy beschikt over een verstelbare rugleuning. Dit is handig wanneer je kindje moe is en in slaap valt. Voor bepaalde buggy’s geldt dat ze wel vijf standen hebben. Dit gezegd hebbende worden er veelal slechts drie gebruikt. Het gaat hierbij dan om de zit-, halfzit- en ligstanden.

 • Lichtgewicht buggy

Een lichtgewicht buggy kenmerkt zich zoals de naam reeds aangeeft door haar beperkte gewicht. Dit maakt ze makkelijk mee te nemen… en lief voor je rug. Om het beperkte gewicht te kunnen realiseren wordt er gebruik gemaakt van aluminium. Het aluminiumframe maakt deze buggy duurder in vergelijking met een buggy voorzien van een standaard frame.

 • Tweeling buggy

Een tweelingbuggy is een buggy waarin twee kindjes naast elkaar kunnen zitten. Om dit mogelijk te maken is ze extra stabiel gemaakt. Dit uit zich onder meer onder de vorm van de grotere wielen. De grotere afmetingen zorgen ervoor dat de tweeling buggy net wat minder eenvoudig mee te nemen is. Ook in winkels kan de buggy wat groot uitvallen.

 • Duo buggy

Een duo buggy beschikt over bredere zittingen in vergelijking met een tweelingbuggy. Dit gezegd hebbende is ze  vaak net wat minder stabiel in vergelijking met laatstgenoemde. Bovendien geldt voor deze buggy dat ze lastiger te besturen is met een peuter voorin. Deze buggy kenmerkt zich tot slot ook door een vrij lastig inklapmechanisme. Een belangrijk voordeel is dat de duo buggy eenvoudiger door deuropeningen past.

Kooptips

Ga je een buggy kopen? Dan zijn er een aantal interessante kooptips waar je graag rekening mee zal willen houden. Wij hebben alvast 5 interessante kooptips hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Denk goed na over het gewicht van de buggy

Een buggy moet vaak getild worden. Bovendien moet ze ook vaak mee de trap op. Is dat ook bij jou het geval? Dan kan kiezen voor een buggy met een licht gewicht interessant zijn. Let wel, buggy’s met een aluminiumframe staan erom bekend vrij duur te zijn.

 • Vergelijk de verschillende soorten banden

Buggy’s kunnen verschillende soorten banden hebben. We maken hierbij een onderscheid tussen luchtbanden en foam- of schuimbanden. Voor foambanden geldt dat ze niet lek kunnen rijden. Ze rijden echter minder comfortabel dan luchtbanden. Voor deze laatste geldt dat ze er wel voor zorgen dat stenen takjes minder goed voelbaar zijn.

 • Keuze tussen wendbaarheid en stabiliteit

In steden is het van belang dat een buggy optimaal bestuurbaar is. Je moet er ook makkelijk stoepjes en trappen mee op en af kunnen. Buggy’s die drie wielen hebben zijn het meest wendbaar. Buggy’s met vier wielen beschikken over de meeste stabiliteit.

 • Denk goed na over de accessoires voor je buggy

Er zijn op de markt verschillende accessoires voor buggy’s terug te vinden. Het loont de moeite om je even in dit aanbod te verdiepen. Enkele accessoires zoals een parasol, een windkap en een regenhoes kunnen interessant zijn.

 • Hou rekening met de grootte wanneer opgeborgen

Een buggy wordt vaak slechts in een beperkt aantal situaties gebruikt. Dit betekent dat ze ook vaak opgevouwen in de garage of de hal zal staan. Hou daarom altijd rekening met de afmetingen wanneer ze staat opgeborgen. Dit zeker bij kleine(re) woningen.

Meest gestelde vragen

Voor het merendeel van de buggy’s geldt dat ze beschikken over vier wielen. Er zijn echter ook exemplaren met drie wielen op de markt verkrijgbaar. Daar is een goede reden voor aan te halen. Voor een buggy die is voorzien van drie wielen geldt dat ze in bepaalde situaties stabieler is. Ga je bijvoorbeeld vaak met je buggy rijden op niet-vlakke ondergronden? Dan zal je kunnen vaststellen dat een buggy met drie wielen de beste keuze zal zijn.

Verschillende buggy’s hebben meerdere zit- en ligstanden. Dat is fijn wanneer je kindje regelmatig een dutje doet in de buggy. Valt je kindje in slaap? Of ben jij van mening dat je kleintje beter even een dutje kan doen? Zet dan de rugleuning wat naar achteren. Eventueel kan je ze zelfs helemaal plat zetten. Zo ligt je kindje merkelijk comfortabeler. Soms is het ook mogelijk om het zitvlak nog iets te verlengen. Dit kan je doen door de voetensteun uit te klappen waar de buggy over beschikt.

UV-straling staat erom bekend een schadelijk effect te kunnen hebben op mensen. Dit geldt dus ook voor je kleintje. Omwille van deze reden wordt een buggy met zonnekap sterk aangeraden. In eerste instantie bescherm je, je kindje zo namelijk tegen UV-straling. Daarnaast kan je ook wat (extra) verkoeling creëren voor je kleine vriend of vriendin. Wil je echt verzekerd zijn van de meest praktische keuze? Kies dan bij voorkeur voor een buggy met verstelbare zonnekap.

Veel mensen nemen de buggy die ze hebben aangekocht mee op vakantie. Dat kan best handig zijn. Toch moet je rekening houden met het beperkte gewicht van de buggy. Je kan hierdoor geen reistas aan het handvat hangen. Dan zou de buggy namelijk omvallen. Dit probleem kan worden opgelost door een buggy te kopen die onderin over een reismand beschikt. Zo geniet je van de voordelen van je buggy en kan de reistas eenvoudig meegenomen worden.

Een buggy kan beschikken over een omkeerbare duwbeugel. Deze duwbeugel zorgt ervoor dat je, je kind in verschillende posities kan plaatsen. Je kan je kind de wijde wereld laten inkijken, maar je kan hem ook met het gezicht naar jou draaien. Soms is het ook mogelijk om de hoogte van de duwbeugel aan te passen. Dit maakt het mogelijk om te kiezen voor een ergonomische afstelling. Je zal merken dat dit voor jouw rug een behoorlijk stuk comfortabeler is.

Er zijn op de markt standaard, maar ook design buggy’s terug te vinden. Voor deze laatste geldt dat ze er ongelofelijk mooi uitzien. Bovendien worden er van deze buggy’s doorgaans ook niet veel exemplaren gemaakt. Er is echter ook een nadeel aan verbonden. De aankoopprijs van deze buggy’s ligt vrij hoog. Of deze buggy’s de meerprijs waard zijn of niet moet je voor jezelf bepalen. Eén ding staat wel vast, je zal tijdens het wandelen zeker op heel wat aandacht kunnen rekenen!

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding