Beste fopspeen kopen? –> Hier moet je op letten

beste fopspeen

Mocht je iemand vragen om tien producten op te noemen voor een baby, dan zal hij of zij waarschijnlijk een fopspeen opnoemen. Een fopspeen kan je kindje veel comfort bieden als hij of zij onrustig is of zich niet fijn voelt. Het is voor een baby natuurlijk om de behoefte te hebben om te willen zuigen. Dit omdat zuigen gelijk staat aan het verkrijgen van voeding. Een fopspeen kan daarom dus een uitkomst bieden. Alles over fopspeentjes vind je in dit blog, inclusief een top 5 van dit moment.

Welke fopspeen vanaf de geboorte?

Voor elke leeftijd zijn er verschillende fopspeentjes. Het verschil van deze  heeft te maken met de lengte. Wanneer je een te grote speen hebt, kan dit ertoe leiden dat het speentje tegen de huig komt. Mogelijk moet je baby hierdoor braken. Bij sommige speentjes is het plasticje ook groter, daardoor komt het schildje tegen het neusje van je baby. De kleinste fopspenen zijn voor baby’s van nul tot twee maanden, schaf voor je pasgeboren baby dus speentjes aan voor deze leeftijd. Begin met het gebruiken van een fopspeen pas als het geven van borstvoeding goed lukt, dit is vaak in de eerste twee weken.

Tot welke leeftijd?

Het gebruik van een fopspeen moet je bij je kindje op een gegeven moment gaan afbouwen. Allerlei experts hebben een andere mening over op welk moment dit zou moeten zijn vanuit hun beroepsgroep. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt aan om rond het eerste levensjaar te beginnen met het afbouwen van de speen. Het is verstandig om zeker voor het vijfde levensjaar te stoppen met een speen. Je kindje gaat vanaf die leeftijd namelijk zijn melkgebit wisselen. Het gebruik van een speen kan het gebit dan negatief beïnvloeden.

Hoelang gebruiken?

Je kindje groeit snel. Daardoor heeft hij of zij ook een steeds grotere speen nodig. Al is het groeien van je baby niet de enige reden waarom je de speen moet vervangen. Er wordt aangeraden om de fopspeen iedere zes tot acht weken te vervangen. Na deze periode ontstaan er namelijk vaak kleine beschadigingen aan de speen en dus is het belangrijk om deze te vervangen. Mocht je al eerder beschadigingen opmerken, gooi deze dan direct weg. Verder is het belangrijk dat je de speen regelmatig doorkookt, hierdoor worden alle bacteriën gedood.

Wanneer een fopspeen gebruiken?

Een fopspeen kun je gebruiken om je baby te kalmeren. Voor een pasgeboren baby wordt aangeraden om pas een fopspeen te gebruiken wanneer het geven van borstvoeding goed gaat. Dit is vaak in de eerste twee weken maar het is ook normaal als dit vier tot zes weken duurt. Je kleine kan namelijk in de war raken van een fopspeen en zal daardoor minder bij je drinken als je borstvoeding geeft. De speen kan ook een vermoeiende werking hebben op je baby. Wanneer je flesvoeding geeft, hoef je niet te wachten.

De beste fopspeen van 2024 (Top5)

#1. Bibs Fopspeen 3 stuks 0-6 maanden

Deze fopspenen van Bibs worden verzonden in een verpakking van drie speentjes. Het Deense bedrijf Bibs staat al jaren bekend om de goede fopspenen. De speentjes zijn gemaakt van rubber. Ze zijn op die manier ontworpen zodat het schildje van de speen niet langs de huid schuurt. Deze speentjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Voordelen
 • Leuke kleurtjes
 • Goede kwaliteit
Nadelen
 • Te comfortabel waardoor ze moeilijk af te bouwen zijn

#2. Philips Avent Ultra Air SCF344/20 fopspeen – 0-6 maanden

Deze fopspenen van Philips zijn voor baby’s tussen de nul en zes maanden. Ze worden per twee stuks geleverd en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patroontjes. Door de ultra air functie blijft de huid van je baby droger tijdens het spenen. De spenen worden geleverd met een sterilisatie doosje.

Voordelen
 • Er wordt een sterilisatie doosje meegeleverd
 • Luchtig
Nadelen
 • Na het reinigen blijft er een beetje vocht in zitten

#3. Bibs Fopspenen set 3 stuks 6-18 maanden

Deze Bibs fopspenen zijn ontwikkeld voor de iets oudere kindjes. Deze speentjes zijn te gebruiken voor een halfjaar tot anderhalf jaar. Ze zijn gemaakt van rubber en staan bekend om hun ronde ontwerp. Door het ronde ontwerp schuurt de speen niet aan de huid van je baby.

Voordelen
 • Handig in gebruik
 • Zacht voor de huid
Nadelen
 • Slecht verpakt

#4. Philips Avent SCF194/03 Kalmerende fopspeen 3m+

Deze spenen van Philips zijn voor kindjes tussen de drie en achttien maanden. Het speentje is flexibel door het siliconen materiaal. De fopspeen is ontworpen in de vorm van een beertje en wordt verzonden per twee stuks. Deze speen bevordert de natuurlijke ontwikkeling van het gebit en tandvlees.

Voordelen
 • Flexibele speen
 • Bevordert de tandjes en tandvlees
Nadelen
 • Klein assortiment in kleuren

#5. Difrax Fopspeen Dental  18+ maanden

Deze fopspeen van Difrax is bedoeld voor kindjes ouder dan anderhalf jaar. Het speentje heeft een vlindervormig schildje waardoor de speen goed past bij het gezicht van een dreumes. Het speentje licht in het donker op, waardoor hij makkelijk te vinden is in de slaapkamer. Deze speen wordt per stuk verkocht en is verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren.

Voordelen
 • Glow in the dark
 • Leuke ontwerpen
Nadelen
 • De donkerblauwe variant is beter te zien

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding