Bij het aanschaffen van luiers komt meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast het kiezen van de juiste maat voor je baby zijn er ook andere essentiële factoren om te overwegen, zoals absorptie en comfort. In mijn blog bespreek ik in detail waar je op moet letten bij het selecteren van luiers. Bovendien heb ik aan het einde van mijn blog de beste luiers voor je op een rijtje gezet. Daarbij kun je profiteren van aantrekkelijke kortingen tot wel 52 procent, zodat je zeker weet dat je de beste deal krijgt. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Welke luiers zijn het beste voor een newborn?
De beste luiers voor een newborn zijn doorgaans luiers met een maat 1. Deze zijn geschikt voor een gewicht tussen 2 en 5 kilogram. Voor de huid van een newborn geldt dat ze doorgaans nog erg gevoelig is. Omwille van deze reden hebben deze luiers altijd een speciale toplaag. Het wordt ook aangeraden om te kiezen voor een luier met plasindicator. Voor kleine baby’s geldt immers dat je soms niet goed voelt of de luier is beplast of niet.
Welke luiers zijn het beste voor de nacht?
Voor de beste luiers voor tijdens de nacht geldt dat ze vooral een voldoende lange bescherming moeten bieden. Eén van de beste op dit vlak zijn Pampers Pure Protection. Het gaat hierbij om wegwerpluiers die een bescherming bieden tot 12 uur lang. Niet onbelangrijk is ook dat ze chloorvrij zijn. Heeft jouw baby snel last van rode billetjes? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze luiers een prima keuze zijn. Ze blijven ook prima zitten voor een optimaal draagcomfort.
Welke luiers bij luieruitslag?
Het is mogelijk dat je baby te maken kan krijgen met luieruitslag. Deze is veelal het gevolg van vocht in de luierzone. Wanneer jouw baby hier vatbaar voor is moet je de keuze van de luiers hierop afstemmen. Uiteraard blijft voldoende de luier verversen wel altijd noodzakelijk.
In het bijzonder geldt echter dat je zou moeten kiezen voor luiers met het hoogste absorptievermogen. Onder meer Active Fit luiers kunnen een optie zijn. Deze luiers scoren uitstekend tegen luieruitslag omwille van hun uitstekende absorberende eigenschappen.
5 tips voor het kiezen van baby luiers
Bij het uitkiezen van baby luiers moet je rekening houden met verschillende factoren. Ik heb alvast 5 belangrijke tips hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Controleer het absorberende vermogen van de luiers die je gaat kopen voor je baby
- Zorg ervoor dat je kiest voor de maat die het beste past bij het gewicht van je kindje
- Controleer op welke manier je de luier moet aan- en uittrekken, dit kan immers verschillen
- Ga je ervoor kiezen om gebruik te maken van wegwerpluiers of kies je voor wasbare luiers?
- Door gebruik te maken van een aanbieding kan je de kostprijs van baby luiers sterk drukken
Wat zijn wegwerpluiers en hoe werken ze?
Wegwerpluiers zijn luiers die je na gebruik moet wegwerpen. In vergelijking met wasbare luiers kunnen ze dus niet verschillende keren hergebruikt worden. Verschillende merken hebben dergelijke luiers op de markt gebracht. Bij het kopen ervan zijn er verschillende zaken waar je aandacht aan moet besteden. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn de volgende:
- Koop altijd wegwerpluiers met de juiste maat voor je kindje;
- Een zachte bekleding wordt geprefereerd om een ruwe wrijving te kunnen voorkomen;
- Een ademende buitenwand wordt geprefereerd boven een afsluitende buitenlaag;
Veel mensen kiezen automatisch voor de duurdere merken. Deze zijn echter niet altijd de beste keuze. Is er op een zeker ogenblik sprake van irritatie van de huid van je kindje? Durf dan zeker te veranderen van merk. Deze keuze kan ook nog eens aardig schelen in de kosten.
Er is eigenlijk slechts één nadeel verbonden aan de keuze voor wegwerpluiers. Ze zijn immers in vergelijking met wasbare exemplaren veel onvriendelijker voor het milieu.
Voordelen van wegwerpluiers
Heel wat mensen zweren bij het gebruik van wegwerpluiers. Dat is het gevolg van de voordelen die eraan verbonden zijn. De belangrijkste voordelen van wegwerpluiers ontdek je hieronder.
- Wegwerpluiers zijn ongelofelijk eenvoudig in gebruik en vereisen geen “onderhoud”
- Deze luiers zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende maten en uitvoeringen
- Absorberende gels houden de huid van je baby beduidend langer droog dan vroeger
Nadelen van wegwerpluiers
Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen verbonden aan het gebruik van wegwerpluiers. Wil jij ook graag de nadelen van wegwerpluiers ontdekken? Dat kan middels het onderstaande overzichtje.
- Wegwerpluiers zijn slecht voor het milieu
- Uiteindelijk zijn wegwerpluiers ook beduidend duurder voor je portefeuille
Hoeveel luiers heeft een baby gemiddeld nodig?
Het aantal luiers die je baby nodig heeft is geen exacte wetenschap. De cijfers kunnen in de praktijk dan ook verschillen. Dit geheel afhankelijk van de baby in kwestie. Er zijn echter wel bepaalde indicaties die interessant kunnen zijn om te vermelden. Dit zijn de volgende:
- Gemiddeld 7 luiers per dag tijdens het eerste levensjaar;
- Gemiddeld 5 luiers per dag tijdens het tweede levensjaar;
- Gemiddeld 4 luiers per dag tijdens het derde levensjaar;
- Gemiddeld 4 luiers per dag tijdens het vierde levensjaar;
Bovenstaande cijfers maken duidelijk dat een kindje gemiddeld zo’n 7.300 luiers nodig heeft. In de praktijk kunnen deze aantallen hoger of lager uitvallen naargelang het kindje.
Luiers top 10 merken
Verschillende merken hebben ervoor gekozen om eigen luiers op de markt te brengen. Uit welke merken kan je nu echter precies allemaal een keuze maken? Wij zochten het voor je uit. Het onderstaande overzicht laat je kennismaken met de top 10 merken die er op de markt bestaan.
Pampers
Het merk Pampers vormt doorgaans de eerste kennismaking met jonge ouders met luiers. Ook in de ziekenhuizen wordt er namelijk massaal van dit merk gebruik gemaakt. Dat is onder meer het gevolg van de zachte randjes. In het bijzonder voor de kleinste baby’s zorgt dit voor veel extra comfort.
Daarnaast geldt voor het merk Pampers dat ze over verschillende specifieke lijnen beschikt. Denk op dit vlak maar eens aan haar Preemie Protection-luiers. Dit zijn de kleinste luiers ter wereld. Ze zijn dan ook speciaal gemaakt voor prematuurtjes. Ook Pampers Baby Dry en Premium Protection luiers genieten een uitzonderlijke populariteit.
DryNites
Het merk DryNites staat in het bijzonder bekend om haar absorberende nachtbroekjes. Deze luierbroekjes lenen zich voor kinderen van ouder dan drie jaar. De luierbroekjes kunnen worden aangekocht in drie leeftijdscategorieën. Het gaat hierbij om 3 tot 5 jaar, 4 tot 7 jaar en 8 tot 15 jaar.
DryNites heeft ervoor gekozen om de kleinste luierbroekjes te voorzien van leuke Disney designs. Ze zien eruit als gewoon ondergoed en zijn erg comfortabel. Je kind hoeft dus niet te vrezen dat iemand het luierbroekje zal opmerken. Tegelijkertijd is een optimale bescherming tijdens de nacht altijd gegarandeerd.
Huggies
Huggies zijn verkrijgbaar in verschillende versies. Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen een standaard luier en een zwemluier. Voor een standaard geldt dat ze in het water uitzet en zwaarder wordt. Dit kan als gevolg hebben dat je kindje naar beneden zakt. Dat wordt voorkomen door Huggies zwemluiers.
Het aanbod van Huggies bestaat uit meer dan zwemluiers alleen. Ook luierbroekjes maken bijvoorbeeld deel uit van haar assortiment. Ben je op zoek naar luiers voor iets oudere kinderen? Ook deze zijn terug te vinden in het aanbod van Huggies. In het bijzonder de aanwezigheid van een elastische heupband is een aanrader. Deze zorgt immers voor een perfecte aanpassing aan het figuur van je baby.
Ecoboom
Het merk Ecoboom is erin geslaagd om wegwerpluiers milieuvriendelijker te maken. Dit eenvoudigweg door ze te vervaardigen uit bamboe. Van deze plant is bekend dat ze in amper 40 dagen kan rijpen. Dit maakt van dit materiaal een erg duurzame keuze. Ecoboom werd opgericht in het jaar 2009 en beschikt over een omvangrijk aanbod. Haar assortiment bestaat niet alleen uit luiers, maar ook uit bijvoorbeeld babydoekjes.
Bamboe staat erom bekend over antibacteriële eigenschappen te beschikken. Bovendien is het materiaal zowel absorberend als ademend. Eigenlijk vormt ze dan ook veruit het meest ideale materiaal voor het produceren van wegwerpluiers.
Etos
Luiers vormen één van de belangrijkste kosten voor ouders. Etos luiers gebruiken zorgt ervoor dat je deze kostprijs danig kan verlagen. Deze lagere prijs gaat niet ten koste van het comfort, in tegendeel. Het gebruik van de nieuwste technologieën zorgt onder meer voor een prima absorptie. Dit terwijl de toplaag van Etos luiers zorgt voor extra comfort.
Voor veel mensen geldt dat ze bij het kopen van luiers ook denken aan het milieu. Ook hier werd rekening mee gehouden bij het maken van Etos luiers. Het is dan ook niet voor niets dat deze luiers eco-friendly geproduceerd worden.
Eco Muumi
Wegwerpluiers staan erom bekend nu niet echt bepaald milieuvriendelijk te zijn. Het merk Eco Muumi is erin geslaagd om daar verandering in te brengen. Haar luiers worden dan ook onder meer gemaakt van houtpulp. Het anti allergische karakter van deze luiers maakt ze zeer geschikt voor gevoelige baby’s. Voor de luiers van dit merk geldt ook dat ze chloorvrij zijn. Hierdoor heeft ze het “Chlorine Free” label gekregen.
Luiers van Eco Muumi kenmerken zich ook door een perfecte pasvorm en een uitstekende absorptie. De verpakking? Ook die is volledig biologisch afbreekbaar. Milieuvriendelijker kan dan ook eigenlijk haast niet.
Zwitsal
Zwitsal luiers staan in eerste instantie bekend om het gebruik van prima absorberende materialen. Deze houden de babybilletjes zowel tijdens de dag als de nacht lekker droog. Bovendien zijn deze luiers voorzien van zowel zachte als hoge randjes. Deze kunnen het doorlekken van de luier voorkomen.
Bovendien geldt voor de luiers van Zwitsal ook dat ze niet geparfumeerd zijn. Hierdoor kan irritatie nog efficiënter worden voorkomen. De luiers worden bovendien ook steevast geleverd met een apart geurbuiltje. Zwitsal luiers staan erom bekend duurzaam geproduceerd te worden. Bovendien zijn ze dermatologisch getest op huidvriendelijkheid. Hierdoor vormen ze uiterst veilige keuze.
LILLYDOO
Het merk LILLYDOO staat bekend om haar huidvriendelijke luiers. Bovendien zijn haar luiers ’s werelds eerste die OEKO-TEX® MADE IN GREEN gecertificeerd zijn. Kenmerkend voor deze luiers is ook het gebruik van Turbo Tunnel technologie. Een snelle absorptie is hierdoor gegarandeerd. Bovendien wordt er door deze technologie ook een sublieme bescherming tegen lekken gerealiseerd. LILLYDOO luiers kwamen als “zeer goed” uit de dermatologische testen die erop zijn uitgevoerd.
Het AllergyCertified label van LILLYDOO zorgt ervoor dat ze beschermen tegen huidallergieën. Hierdoor zijn ze extra interessant voor baby’s met een erg gevoelige huid. Ook de zachte eigenschappen zijn uiteraard mooi meegenomen.
PureBorn
De PureBorn zijn dermatologisch getest. Bovendien zijn ze steeds met zorg samengesteld. Dit niet alleen om de huid van je baby, maar ook het milieu te beschermen. Menig aantal plastic materialen zijn vervangen door duurzame(re) alternatieven. Voor de PureBorn geldt dat ze zijn gemaakt van bamboe. Dit is één van de meest duurzame materialen ter wereld.
Bovendien staat ze ook bekend om haar prima absorberende eigenschappen. Ook het antibacteriële karakter is uiteraard een niet onbelangrijk pluspunt. De antibacteriële eigenschappen van PureBorn voorkomen niet alleen huiduitslag, maar ook infecties. Bovendien helpen ze ook om ziektekiemen te weren.
Kruidvat
Kruidvat luiers worden vaak geprezen omwille van hun uitstekende absorptievermogen. Bovendien zijn ze ook gemaakt van een zeer soepel materiaal. Niet alleen voor baby’s brengen deze verschillende voordelen met zich mee. Zo vormen de luiers van Kruidvat ook een interessante keuze voor ouders. Ze zijn bijvoorbeeld lekker scherp geprijsd. Bovendien is het zo dat ze ook een milieubewuste keuze zijn.
In het bijzonder NewBorn luiers van Kruidvat zijn erg populair. Dit omdat ze zijn voorzien van een plasalarm. Dit geldt ook voor haar Midi luiers. De verkleuring aan de buitenkant van de luier maakt hierbij duidelijk wanneer de luier moet worden verschoond.
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties