Beste ovulatietest van 2024 | Ovulatietest online bestellen

Het vrouwelijk lichaam is een fascinerend geheel, en de eisprong, of ovulatie, is een cruciaal onderdeel van de menstruatiecyclus. Hoewel dit fenomeen maandelijks plaatsvindt, weten verrassend weinig vrouwen daadwerkelijk wanneer het zich voordoet. Dit is eigenlijk best vreemd, gezien de relevantie ervan voor de vruchtbaarheid en familieplanning. Gelukkig biedt de moderne geneeskunde een handig hulpmiddel in de vorm van ovulatietests. Met deze tests kun je precies bepalen wanneer je ovuleert en op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. In dit artikel zullen we dieper ingaan op ovulatietests, hoe ze werken, en waarom ze zo waardevol kunnen zijn voor vrouwen die hun menstruatiecyclus beter willen begrijpen. Ben je klaar om meer te ontdekken?

Wat is een ovulatie?

Je ovulatie hoort bij jouw maandelijkse menstruatiecyclus. Het is een gebeurtenis in het vrouwenlichaam waar je als vrouw zijnde eigenlijk niet echt bij stil staat tot op het moment waarop je zwanger probeert te raken.

Links en rechts van je baarmoeder bevinden zich je eierstokken. Hierin zitten onrijpe eitjes. Als alles daarbinnen naar behoren werkt komt er in een van deze eierstokken elke maand een eicel tot rijping. Deze rijpe eicel springt als het ware uit je eierstok in je eileider. Dan is het eitje klaar voor een eventuele bevruchting

Ook wel leuk om te weten is dat een eisprong ongeveer zo’n 400 tot 500 keer voorkomt in het leven van een vrouw. De gemiddelde vrouw begint rond haar dertiende levensjaar met menstrueren. Reken maar uit hoeveel ei sprongen je dan al gehad hebt en nog hebt te gaan.

Wanneer doe je een ovulatietest?

Je maakt gebruik van een ovulatietest als je wilt weten wanneer je het vruchtbaarst bent, maar wanneer kun je dit het beste testen? Dit hangt af van de test en van jouw cyclus. Toch kan er gezegd worden dat je bij een cyclus van 28 dagen begint met testen op dag 11. Dit is als het goed is de eerste dag van je menstruatie.

Het is ook belangrijk dat je elke dag op hetzelfde tijdstip test en dat je niet in de ochtend test. Dit komt omdat de LH-piek pas later op de dag in je urine zichtbaar is. Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is rond twaalf uur in de middag. Rond dit tijdstip ligt je LH-gehalte het hoogst. Om precies te kunnen bepalen wanneer jouw LH-gehalte piekt dien je een paar dagen achter elkaar te testen. Let op dat je hierbij wel telkens op hetzelfde moment van de dag test. Kies bovendien een merk en een soort ovulatietest om hierin misverstanden te voorkomen.

Is een ovulatietest betrouwbaar?

Ja, ja en nog eens ja. De meeste ovulatietesten zijn meer dan 99% betrouwbaar, mits je het goed uitvoert en op de juiste momenten gaat meten. Sterker nog, ovulatietesten zijn een van de meest betrouwbare manieren om te bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt. Het is zelfs betrouwbaarder dan zelf je cyclus bijhouden aangezien je lichaam geen machine is.

Kan je de ovulatie voelen?

Ongeveer 1 op de vijf vrouwen geeft aan haar ovulatie te voelen. Veel vrouwen voelen het waarschijnlijk wel maar geven er geen speciale aandacht aan als zijnde constatering van het hebben van een eisprong. Een ovulatie herken je aan stekende pijn in de onderbuik, ter hoogte van de eierstokken. Deze pijn is te vergelijken met de pijn die je ervaart aan het begin van je ongesteldheid. Wanneer een vrouw graag zwanger wil worden gaat zij meestal pas letten op het moment van de ovulatie. Vaak kom je er dan achter dat je jouw eisprong wel degelijk voelt.

Doet het pijn?

Het moment waarop de ovulatie plaatsvindt kan als pijnlijk worden ervaren. Sommige vrouwen voelen zelfs het eitje uit de eierstok ploppen en anderen voelen helemaal niets. De een verliest zelfs een beetje bloed tijdens het ovuleren, terwijl de ander alleen buikpijn heeft. Ieder vrouwenlichaam is daarin verschillend. Wat wel zeker is, is dat een ovulatietest geen pijn doet. Voor deze test heb je namelijk alleen je urine nodig.

Hoe doe je een ovulatie test?

Zoals eerder uitgelegd kun je en ovulatie test het beste in de middag plannen. Dit gaat als volgt;

 • Lees de gebruiksaanwijzing van de test.
 • Haal de test daarna uit de verpakking.
 • Vang je urine op in een bekertje en houd de ovulatietest een aantal seconden in de urine.
 • Leg de test vervolgens neer en wacht totdat de uitslag na een paar minuten verschijnt. Geeft de test een tweede streepje of bijvoorbeeld een Smiley? Dan weet je zeker dat jouw vruchtbare dagen zijn begonnen.

Een ovulatietest geeft geen zekerheid op een zwangerschap. De test verteld jou alleen wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Denk je dat je zwanger bent en wil je dit graag zeker weten?  Bestel dan een zwangerschapstest.

Bestel je ovulatietest eenvoudig online (Top5)

Je wilt graag weten wanneer jij het vruchtbaarst bent, maar je vraagt jezelf af, “welke ovulatietest is dan het meest betrouwbaar?” Ik zocht het voor jullie uit! Onderstaande testen zijn het best getest volgens het consumentenbond.

1. Clearblue ovulatie test digitaal

Is een urinetest die je twee meest vruchtbare dagen berekent en wordt geleverd met een digitale houder en 10 teststaafjes.

Voordelen
 • Deze test is eenvoudig af te lezen. Het is het enige merk dat een unieke smiley toont wanneer het de LH-toename voorafgaand aan de ovulatie in de urine heeft waargenomen
 • De test is eenvoudig in gebruik en is 99% betrouwbaar
Nadelen
 • Hogere prijs dan andere ovulatietesten

2. Homemedical ovulatie test

Is een CE gekeurde ovulatietest en wordt geleverd in een pakket van 30 stuks.

Voordelen
 • De test is 99% betrouwbaar en goed leesbaar
Nadelen
 • Deze ovulatietesten hebben geen plastic omhulsel. Hierdoor ontstaat er minder afval dan bij andere varianten. (Milieuvriendelijker)
 • Werkt alleen met urine in een bakje

3. Sensitest ovulatietest

Is een apothekers-kwaliteit urine test die wordt geleverd per 12 stuks.

Voordelen
 • Geeft geen valse positieve testuitslagen.
 • Het product is goed geprijsd, betrouwbaar en wordt geleverd in een etui, met afbeeldingen van testvoorbeelden
Nadelen
 • Werkt alleen met urine in een bakje

4. Extra sensitieve ovulatietest Runbio

Is een eenvoudige urine test die wordt geleverd per 20 stuks.

Voordelen
 • Deze test is net wat gevoeliger dan de normale ovulatietest
 • Bij deze test ontvang je een gratis zwangerschapstest
Nadelen
 • Werkt alleen met urine in een bakje

5. Telano ovulatietest

Is een ovulatieteststrip die wordt geleverd per 50 stuks.

Voordelen
 • De test is gemakkelijk in gebruik en is 99% betrouwbaar
 • De test heeft een breed absorberend gedeelte van 3mm
Nadelen
 • Werkt alleen met urine in een bakje

Nee, let goed op welke test je aanschaft. Testen met een veelal roze verpakking die worden verkocht tegen lage prijzen voldoen vaak niet aan de Europese Wetgeving. Dit betekent dat er schadelijke en giftige stoffen in kunnen zitten.

Het belangrijkst is om altijd rond hetzelfde tijdstip te testen. Het wordt aangeraden om de test uit te voeren tussen 10.00 en 18.00 uur. Fertiliteitsartsen adviseren zelfs om te testen tussen 10.00 en 16.00.

Dit heeft alles te maken met je LH-piek. In de ochtend hebben de meeste vrouwen nog geen LH-piek in het bloed. Dit pas later op de dag zichtbaar in de urine. Met vroeg testen heb je dus de kans dat je de LH-piek mist.

1 keer testen genoeg? Als je zeker wilt weten dat je de LH-piek niet hebt gemist kan je 2x per dag testen. Zelfs 3x testen wordt soms aanbevolen door artsen. Vol altijd het advies op van je arts. Baat het niet dan schaadt het niet.

Zodra je de LH-piek hebt gedetecteerd kan je stoppen met testen. Als je zeker wilt weten dat je een LH-piek hebt gehad kun je ook langer doorgaan met testen. De steeds lichter wordende streep laat dan zien dat je de LH-piek hebt gehad. Zo weet je voor de volgende maanden precies wanneer je kunt stoppen met testen.

Dit komt doordat het LH in je urine altijd aanwezig is maar tijdens de piek is deze hoeveelheid 10-20 maal hoger dan normaal gesproken. Een lichte test lijn is dus meer dan normaal. Als er een LH-piek plaatsvindt is dit duidelijk te zien aan een lijn die net zo donker kleurt als de controle lijn.

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding