Voorleesboeken voor jouw dreumes of peuter je vindt ze in alle soorten en maten. Om het voor jou iets gemakkelijker te maken focus ik mij in deze blog op de beste voorleesboeken van dit moment. Voorleesboeken zijn niet alleen ontzettend leuk maar zijn ook zeker noodzakelijk in de ontwikkeling van jouw peuter. Hoe dat komt? Lees snel verder.
Table of Contents
De beste voorleesboeken van dit moment
Wat het beste voorleesboek voor jouw kindje is kan natuurlijk enorm verschillen met een lijst van de beste voorleesboeken, maar toch heb ik voor jullie het onderstaande lijstje samengesteld.
1. Laat maar los Koala van Jim field en Rachel Bright
2. Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de boer
3. Later word ik, Woezel en pip van Guusje Nederhorst
4. Lieve luie loewie van Madelon Koelinga
5. Later word ik, de beroepengids voor kleuters van Marianne Brusser en Ron Schröder
6. Kleine vos en de stille wereld van Thysa Zevenbergen en Ru de Groen
7. Anna en de oppas van Kathleen Amant
8. Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert
9. Een nieuw thuis voor vos
10. Nog even een kusje erop van Jörg Mühle
Waarom is voorlezen zo goed voor de ontwikkeling
Band tussen ouder en kind versterken
Tijdens het voorlezen dat meestal lekker knus in het bed van jouw kindje plaatsvindt, kruipen jullie heerlijk tegen elkaar aan. Samen beleven jullie nieuwe avonturen door het lezen van spannende en leerzame kinderverhalen. Dat versterkt de band tussen ouder en kind uiteraard en zal jouw kindje dit altijd meenemen in zijn of haar verder leven.
Oefenen met concentratie
Je zult merken dat jouw kindje zich naarmate er meer voorleesavonden komen steeds beter kan concentreren op het verhaal. Waar hij of zij eerst nog alleen geïnteresseerd was in de plaatjes in het boek lijkt het verhaal ook steeds interessanter te worden. Daar zit hem ook de kracht van de herhaling. Soms kan jouw kindje een boekje wel 100 keer uit de kast trekken. Elke keer ontdekt hij of zij weer een nieuw stukje in hetzelfde verhaal.
Taalinzicht ontwikkelen
Het taalinzicht van jouw kindje stimuleer je door liedjes te zingen, versjes op te lezen en natuurlijk door voor te lezen. Zo ontdekt hij of zij allemaal nieuwe woorden waardoor de woordenschat razendsnel ontwikkelt. Lees meer tips over het voorlezen aan jouw peuter op de website van kindengezin. Voorlezen is leerzaam maar moet ook zeker leuk blijven.
Lekker slapen
Als een volwassenen niet kan slapen wordt er vaak gezegd; ga nog iets lezen dan verzet je jouw gedachten en val je eerder in slaap. Bij kinderen werkt dat natuurlijk precies hetzelfde. Bij het voorlezen van een verhaaltje gaat je peuter helemaal op in het verhaal en vergeet hij of zij alle kleine zorgen en gebeurtenissen van de dag.
Hersenen stimuleren
Bij het voorlezen van een verhaaltje worden de hersenen van jouw kleintje geprikkeld en gestimuleerd. De hersenen worden getriggerd om na te denken over nieuwe situaties en nieuwe inzichten uit het verhaaltje. Door de plaatjes worden de hersenen gestimuleerd om objecten, dieren en andere zaken te herkennen en aan te wijzen.
Aanleiding tot een gesprek
Verhaaltjes geven ook aanleiding tot een gesprek. In vele verhaaltjes zit een achterliggende boodschap waar je een gesprekje over kunt voeren met jouw peuter. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het eerste keer op een potje plassen, de eerste keer van de glijbaan gaan of het krijgen van een broertje of zusje. Het kan ook gaan over het maken van vriendjes of het delen van speelgoed.
Zelfvertrouwen
Het voorlezen van een verhaaltje kan ook een boost geven aan het vertrouwen van jouw kindje. Kies voor kinderboekjes die gaan over de alledaagse dingen en leerprocessen waar ook jouw peuter mee te maken heeft. Zo kan hij of zij zich herkennen in situaties en gesterkt voelen in dit proces.
Fantasie ontwikkelen
Het voorlezen van verhalen aan kinderen zorgt er ook voor dat de fantasie wordt ontwikkeld. Kinderen kunnen de verhalen meenemen in alledaagse speel rituelen. Ook horen en zien ze nieuwe situaties die zij daarvoor nog niet kende. In voorleesverhalen kunnen personages bijvoorbeeld vliegen of wonen zij in een onderwaterwereld.
Jong geleerd oud gedaan
Jong geleerd oud gedaan is een spreekwoord dat veel wordt gebruikt maar ook zeker heel toepasbaar is. Er zijn veel kinderboekjes te vinden die op kinderlijke wijze uitleggen aan jouw peuter hoe je bijvoorbeeld met andere kindjes omgaat. Dit kan gaan over het delen van speelgoed, maar ook over het creëren van nieuwe vriendschappen. Deze sociale vaardigheden zijn zeker toepasbaar in het verdere leven van jouw kindje.
Lezen is leuk en maakt nieuwsgierig
Als je als ouder veel voorleest aan je kinderen zie je dat kinderen op een latere leeftijd ook zelf sneller leren lezen en willen lezen. Het luisteren naar de verhalen is leuk voor jouw kindje maar het maakt ook nieuwsgierig naar het zelf kunnen lezen van al deze mooie verhalen.
Meest gestelde vragen
Spelen vinden kinderen over het algemeen leuk. Gebruik dit tijdens het voorlezen door een popje bewegingen te laten maken met zijn handen. Laat je peuter zo lang mogelijk kijken naar de plaatjes in het boek en vertel hem of haar alles over wat er te zien is.
Is jouw peuter niet zo geïnteresseerd in voorlezen? Neem je kindje dan mee naar de bibliotheek. Daar kan hij of zij zelf boekjes uitkiezen waarin hij of zij geïnteresseerd in is. Boekjes over dieren of brandweerauto’s ze hebben het daar allemaal.
Dit is de kracht van de herhaling. Herhaling is herkenning voor kleine kinderen. Door een verhaal te herhalen, kunnen ze zich telkens op andere delen van het verhaal richten. Elke keer horen en zien kinderen weer iets nieuws in het verhaaltje. Bovendien geeft het hun ook vertrouwen en voldoening als ze weten wat er gaat gebeuren.
Voorlezen biedt tal van voordelen voor jouw kindje. Zo is het goed voor het;
- Stimuleren van de hersenen
- Zo groeit de woordenschat
- Zo leert je kindje over taal
- Het versterkt de band tussen ouder en kind
- Het prikkelt de fantasie en de nieuwsgierigheid
Het voorlezen begint eigenlijk heel jong. Eerst laat je boekjes met plaatsjes zien aan jouw baby en later komen daar kleine woordjes bij zoals koe en kip. Als jouw kindje 2 jaar oud is gaat hij of zij meer begrijpen en kan je starten met boekjes met een echte verhaallijn.
Plaats een reactie
Bekijk reacties