De mogelijkheid om met een zwangerschapstest snel en effectief te achterhalen of je zwanger bent of niet, is een belangrijke mijlpaal voor vrouwen die in blijde verwachting zijn of juist bezorgd zijn over een mogelijke zwangerschap. Maar wanneer kun je eigenlijk een zwangerschapstest uitvoeren, en wat moet je doen bij verschillende testresultaten? Hoe werken deze tests precies, en is er een ultieme ‘beste’ test? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van zwangerschapstests en geven we je inzicht in hoe ze werken, wanneer je ze kunt gebruiken, en welke factoren je moet overwegen om de juiste test te kiezen voor jouw situatie.
Inhoudsopgave
Vanaf wanneer doe ik een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest kun je doen vanaf het moment dat je overtijd bent. Indien je gebruik maakt van een gevoelige of duurdere zwangerschapstest, dan kan het soms al 4 dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Deze testen meten het hCG hormoon gehalte in je urine.
Houd er rekening mee, dat wanneer de test te vroeg wordt uitgevoerd, dit een valse uitslag kan geven. Wanneer een zwangerschapstest te vroeg wordt gedaan, kan het zijn dat het hCG gehalte in de urine nog te laag is om meetbaar te zijn.
Indien de uitslag negatief is, maar je hebt wel het gevoel dat je zwanger ben, kun je de test na enkele dagen nogmaals uitvoeren.
Ben ik nou zwanger of niet?
Als je overtijd bent, is het goed om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen.
Het kan zijn dat je al vroeg enkele symptomen ervaart, het kan ook zijn dat je bezig bent om zwanger te worden. Het is logisch dat je dan zo snel mogelijk wil weten of het gelukt is.
Wacht met het doen van een zwangerschapstest tot de dag waarop je ongesteld had moeten worden. Dit noemen ze ook wel de NOD dag (Niet Ongesteld Dag).
Sommige vrouwen ervaren al erg vroeg zwangerschapssymptomen. Sommige ervaren zelfs al een week voor een gemiste menstruatie, 1 of 2 (vroege) symptomen.
Heb je een test gedaan en is deze niet duidelijk of vertrouw je de uitslag niet? Dan kun je ervoor kiezen om nogmaals een test te doen met ochtendurine. Je kunt ook contact opnemen met de huisarts voor een bloedtest.
Hoe voer je een zwangerschapstest uit?
De werking van alle zwangerschapstesten is hetzelfde. Je houdt een strip in de (ochtend)urine en deze meet dan het hCG gehalte in je urine. Is de test goed uitgevoerd? Er verschijnt een controle streepje.
Indien je zwanger bent, zal hiernaast een tweede streepje verschijnen. Ook zijn er testen die een plusje in plaats van een streepje gebruiken of het woordje zwanger displayen.
Let op; Is het tweede streepje vaag, maar aanwezig? De kans is groot dat je zwanger bent, want er is hCG aangetroffen in je urine.
Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het correct uitvoeren van een zwangerschapstest.
- Controleer de houdbaarheidsdatum van de test. “Oude” testen kunnen valse resultaten geven. Heb je nog een test in huis? Deze zijn ongeveer 2 a 3 jaar houdbaar.
- Lees eerst de gebruiksaanwijzing. Hoewel de meeste tests hetzelfde werken, kan de tijd die een test nodig heeft om een resultaat te geven, wel verschillen. Ook kan de tijd dat de test in de urine gehouden moet worden verschillen.
- Gebruik geconcentreerde urine. Het is het beste om niet te veel te drinken voordat je een zwangerschapstest doet. Hierdoor wordt de urine namelijk minder geconcentreerd en wordt het lastiger om hCG op te kunnen sporen.
- Gebruik altijd ochtendurine. In principe geldt dat je de test op elk moment van de dag kunt uitvoeren. Wil je een goed resultaat bij de eerste test? Dan kun je het beste ochtendurine gebruiken. Ochtendurine bevat de grootste hoeveelheid hCG.
Zwangerschapstest positief, en nu?
Je hebt een zwangerschapstest gedaan en deze is positief. Van harte gefeliciteerd! Je bent in verwachting! Nu is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een Verloskundige. Deze zal je precies vertellen hoe het vanaf nu allemaal verder gaat.
De tweede stap die je neemt, is het op de hoogte brengen van de huisarts. Indien je medicatie gebruikt of nodig gaat hebben, kan hij of zij hier rekening mee houden.
Stap 3 is het eventueel aanpassen van je leefstijl en voeding. Laat alcohol en sigaretten staan, maar let ook op de voeding. Het slikken van foliumzuur helpt tegen een open ruggetje en er zijn ook prenatale vitaminen te verkrijgen. Deze zijn bevorderlijk voor een optimale, gezonde ontwikkeling van je kindje, vanaf het prille begin.
Mocht het stoppen met roken niet goed lukken, neem dan eens een kijkje naar de “Rookvrij Zwanger Campagne”
Zwangerschapstest negatief, en dan?
Je hebt een zwangerschapstest gedaan en deze is negatief. Het kan soms voorkomen dat je toch zwanger bent. Een reden van een valse negatieve test kan zijn dat je te vroeg hebt getest. Ook kan het zijn dat je wel zwanger bent, maar de zwangerschap buitenbaarmoederlijk is. Hoewel dit niet vaak voorkomt, het gebeurt wel. Hierbij is het hCG gehalte een stuk lager dan bij een reguliere zwangerschap.
Is de test negatief, maar denk je zelf zeker te weten dat je zwanger bent? In dat geval kun je door middel van een bloedtest uitsluitsel krijgen. Hiervoor kun je via de huisarts een afspraak maken. Het resultaat van een bloedtest is voor 99% betrouwbaar.
Ben je niet zwanger, maar had je dit wel graag gewild? Gelukkig heb je elke maand opnieuw een kans. Je kunt de kansen vergroten door bijvoorbeeld je ovulatie in de gaten te houden, of deze te testen.
Beste zwangerschapstest van 2024
Dipstick
De dipstick zwangerschapstest wordt ook wel een zwangerschapstest met strip genoemd. Je vangt urine op in een bekertje, vervolgens houd je de strip of stick een aantal seconden in de urine. Het eerste streepje bij de C, betekent dat de test werkt. Bij een tweede streepje is de test positief. Lees de gebruiksaanwijzing goed voor de precieze werkwijze. Deze test wordt over het algemeen het meest gebruikt.
- De test is makkelijk te gebruiken
- De test is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar
- Het opvangen van de urine met een bekertje, kan lastig zijn
Cassette
De cassette zwangerschapstest werkt in grote lijnen hetzelfde als de dipstick zwangerschapstest. Bij deze test dien je ook urine op te vangen. Maar in plaats van het dippen van het stickje in de urine, zuig je met een pipetje een beetje urine op uit het (schone) bekertje. Vervolgens druppel je een paar druppeltjes op de cassette. Voor de precieze hoeveelheid/druppels kun je het beste even de gebruiksaanwijzing lezen.
- De test is goedkoop
- De test is betrouwbaar
- De test mislukt vaak, het controle schermpje verschijnt niet
Midstream
De midstream zwangerschapstest is waarschijnlijk de meest gebruikte zwangerschapstest. De test werkt als volgt; Je haalt het beschermingsdopje eraf (houd deze bij de hand). Vervolgens houd je het stukje onder de ‘dop’, een aantal seconden in de urinestraal. Hierna doe je het dopje erop en wacht je op de uitslag. Je kunt ook urine opvangen in een bekertje en deze test als dipstick gebruiken. Bekijk voor het precieze aantal seconden altijd de gebruiksaanwijzing.
- De test is zeer makkelijk in gebruik
- De test is hygiënisch
- Iets duurder in aanschaf
Digitale Test
Tegenwoordig zijn er ook digitale zwangerschapstesten. Deze werken in grote lijnen hetzelfde als de midstream zwangerschapstest. Je plast over het uiteinde heen, of houdt deze een paar seconden in de opgevangen urine. Na enkele seconden zal er in woorden of tekentjes worden weergegeven of je wel of niet zwanger bent. Sommige van deze testen hebben ook een indicator die je laten zien hoe lang je ongeveer zwanger bent.
- De test is hygienisch uit te voeren
- De test laat geen twijfel toe. Je hoeft geen streepjes af te lezen. De uitslag staat er woorden
- Prijzig
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties