De eerste tandjes! Kwijlen, bijten, rode wangetjes. Het zijn allemaal tekenen dat de eerste tandjes bijna een feit zijn. Maar het zijn allemaal ook gewoon baby dingetjes!! Wanneer komen de eerste tandjes nu echt?
Inhoudsopgave
Eerste tandjes baby
Je zult het misschien niet geloven, maar er zijn zelfs kindjes die met een tandje worden geboren! Andere kindjes zien pas een eerste tandje als ze al bijna kunnen lopen.
Waar je op kruipen, lopen en andere mijlpalen echt wel een vinger kunt leggen, zijn tandjes een raadsel. De ene baby heeft al 3 tandjes als ze 6 maanden zijn, terwijl de andere je met 9 maanden nog steeds een heerlijke tand-loze lach gunt. Wanneer komen de tandjes, hoe merk je dit en hoe vang je klachten op? Je leest er alles over!
Wanneer krijgt mijn baby tandjes?
Dat is de grote vraag! De grote vraag zonder een echt antwoord, maar meestal gebeurt dit tussen de 4e en 7e maand ongeveer. Is je kindje al 9 maanden en er zijn nog geen tandjes te bekennen, of is je kindje 2 maanden en komt de eerste al door? Bij tandjes is alles mogelijk!
Je kunt een gemiddelde aanhouden van ongeveer 6 maanden, voor het eerste tandje zich laat zien bij je kleine wolkje van geluk. Het enige wat je vrij zeker weet over de tandjes van je kindje, is in welke volgorde ze doorkomen. Je leest hieronder meer over welke tandjes je baby als eerste krijgt.
Welke tandjes krijgt mijn baby als eerst
Hoewel er niet echt een vinger te leggen is op wanneer een eerste tandje doorkomt, zijn het nagenoeg altijd dezelfde tandjes die als eerste doorkomen. De eerste tandjes bij eigenlijk alle kinderen zijn de onderste, middelste tandjes. Links of rechts mag dan variëren, maar je kunt ervanuit gaan dat hier het eerste tandje zichtbaar zal worden.
Denk je dat het eerste tandje eraan zit te komen? Lees verder voor de symptomen van de eerste babytandjes.
Symptomen bij babytandjes
Niet alle kindjes hebben evenveel last van tandjes en niet alle tandjes doen evenveel pijn. Met name de eerste tand en kies kunnen pijnlijk zijn voor je kindje. We spreken meer van een onaangenaam en nieuw gevoel wat je kindje niet gewoon is in plaats van echte pijn. Je kindje went aan dit gevoel en ervaart (vaak) minder klachten van volgende tandjes.
Je kunt het doorkomen van tandjes vaak ook herkennen. Wil je precies weten welke seintjes je in de gaten moet houden? Je leest de symptomen bij doorkomende tandjes hieronder.
- Knobbeltjes op het tandvlees. Soms kun je een tandje aan zien komen!
- Is alles gelijk doorweekt? Misschien is het zover!
- Bijten en kauwen. De tegendruk is prettig voor je kindje.
- Slecht drinken. Zuigen voelt minder prettig.
- Slechter slapen. Klachten kunnen je kindje wakker houden of maken.
- Een vaak voorkomend, maar vooralsnog onverklaarbaar symptoom.
- Een vervelend gevoel kan je kindje onrustig of hangerig maken.
Doorkomende tandjes en verhoging
Soms komt het voor dat er een kleine ontstekingsreactie kan krijgen van het doorkomen van tandjes. De tand moet door het tandvlees heen komen, waardoor het tandvlees stuk gaat.
Het kan voorkomen dat er dan ziekteverwekkers bijkomen en je kindje is meer vatbaar voor een virus. Hierdoor kan je kindje koorts of verhoging krijgen.
Beginnen met tanden poetsen
Tandenpoetsen begint bij het doorbreken van je kindjes eerste tandje. Nieuwe tandjes zijn kwetsbaar omdat het glazuur nog niet is uitgehard. Het poetsen van de eerste tandjes van je kindje doe je dan ook met speciale tandpasta, geschikt voor baby’s. Naast de milde tandpasta, is het gebruik van een zachte tandenborstel ook erg fijn voor baby’s.
Is je kindje jonger dan 2 jaar? Dan is 1 x per dag tand(en) poetsen, voldoende. Sommige kindjes vinden tandenpoetsen nog niet zo leuk en moeten ze even wennen. Je kunt proberen om er een leuk ritueel bij te verzinnen. Ook kun je elke dag hetzelfde liedje te zingen, zo weet je kindje precies wanneer het klaar is.
Doorkomende tandjes baby tips
Iets kouds drinken of eten. Koeling voelt fijn voor je kindje en verlicht de pijn. Iets kouds om op te kauwen of sabbelen is zeer welkom. Een (koel)bijtring. De bijtringen zijn natuurlijk speciaal ontwikkeld om een fijne tegendruk te geven. Heb je de bijtring even in de koeling gehad? Dan werkt het dubbel zo fijn, de koeling voelt heerlijk.
Een paracetamol zetpil. Heeft je kindje er erg veel last van en krijgt je kindje er ook verhoging of koorts bij? Je kunt ervoor kiezen om je kindje een zetpil te geven om de pijn te verlichten en de koorts te drukken. Bij twijfel altijd contact opnemen met de huisarts.
Massage van het tandvlees. Een lichte druk voelt fijn voor je kindje. Je kunt het tandvlees zacht masseren met je vinger of met een lepeltje (De bolle kant).
Dentinox. Is een pijnstiller die je plaatselijk aanbrengt. Je smeert dus een klein beetje Dentinox op de pijnlijke plek. Gebruik hiervoor een wattenstaafje. Dentinox is makkelijk en vrij verkrijgbaar. Lees altijd de bijsluiter.
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties