Als je kindje zo rond de 4 maandjes oud is, mag je geleidelijk beginnen met het aanbieden van vast voedsel. Tussendoortjes zijn daar ook een onderdeel van, maar wat is nu gezonde tussendoortjes voor je baby? En wat kun je beter nog niet geven?
Inhoudsopgave
Voedzame tussendoortjes voor je baby
Je kindje mag steeds meer dingen proeven en de fles maakt vaker plaats voor een tussendoortje. Je vervangt de melkmaaltijd door iets anders. Het is daarom erg belangrijk dat je je kindje zoveel mogelijk voedzame tussendoortjes geeft.
Je kindje is volop in ontwikkeling en als ouder wil je graag het beste voor je kindje.
Een baby rond de 4 a 6 maanden, mag bijvoorbeeld in de ochtend een fruithapje eten en in de middag een groentehapje. Ook zijn er bakjes kwark beschikbaar voor baby’s.
Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan mag je kindje bijvoorbeeld ook baby/kinderkoek eten. In de supermarkt zijn er verschillende varianten te vinden. De leeftijd staat hierbij duidelijk aangegeven op de verpakking.
Voeding baby regelmaat
Regelmaat is voor een baby heel belangrijk. Dit geldt niet alleen voor het slapen, maar ook voor de eetmomenten. Bied je kindje op vaste tijden een tussendoortje aan. Dit kan bijvoorbeeld tussen ontbijt en lunch zijn en tussen de lunch en het avondeten in.
Gaat je kindje overdag ook ergens anders heen? Bijvoorbeeld naar de oppas of naar opa en oma? Dan is het verstandig om de eetmomentjes overal af te stemmen.
Je kindje weet op die manier precies wanneer het wel of niet tijd is voor een tussendoortje. Ook kun je je kindje op deze manier leren, dat je honger kunt stillen met een stukje fruit of iets anders gezonds.
Wat zijn de beste groenten voor mijn baby?
Fruit en groente is natuurlijk het beste voor je kindje. Maar welke groentesoorten mag je baby nu eigenlijk allemaal eten? We zetten hieronder een aantal van de beste groente voor je baby op een rijtje.
- Wortel
- Bloemkool
- Broccoli
- Boontjes
- Courgette
- Pompoen
- Spinazie
- Zoete aardappel
- Bietjes
- Doperwtjes
- Sperzieboontjes
- Andijvie
Tips groentehapjes baby
- Begin met het aanbieden zachtere groente zoals wortel, pompoen en zoete aardappel
- Stoom de groente voor je kindje. Zo worden ze lekker zacht en makkelijk te eten
- Gebruik NOOIT zout als je groente kookt voor je kindje.
Beste fruit voor mijn baby
Kindjes wennen over het algemeen vrij snel aan de smaak van fruit. Dit komt omdat fruit een zachte en meestal zoete smaak heeft. Maar welke fruit mag je kindje eigenlijk allemaal hebben en vanaf hoeveel maanden? Je leest het hieronder;
Wat voor fruit mag een baby 4-6 maanden?
- Banaan
- Appel
- Druiven
- Honingmeloen
- Peer
- Nectarine
- Perzik
- Mango
- Pruimen
- Abrikoos
Wat voor fruit mag een baby van 8-9 maanden?
- Sinaasappel (pers)
- Mandarijn
- Grapefruit
- Citroen/Limoen
Wat voor fruit mag een baby vanaf 12 maanden?
- Zwarte bessen/Vlierbessen
- Bosbessen/Blauwe bessen
- Aardbei
- Kiwi
- Ananas
- Aalbes
- Frambozen
Tips fruithapjes baby
- Sommige fruitsoorten kunnen glibberig zijn. Snijd deze fruit in blokjes zodat je kindje ze zelf kan oppakken.
- Snijd druiven en bessen ALTIJD VERTICAAL in 4 stukjes!! Deze fruitsoorten zijn zacht en kunnen zich naar de luchtpijp vormen, waardoor je kindje kans loopt op verstikking
- Is een bepaald fruit nog een beetje hard, zoals een appel? Stoom deze dan eventjes zodat deze lekker zacht worden voor je kindje.
Wat zijn gezonde tussendoortjes voor mijn baby?
Als je kindje tussen de maaltijden door honger heeft, kun je het beste een gezond tussendoortje aanbieden. Aan aantal voorbeelden van gezonde tussendoortjes (vanaf 6 maanden) zijn;
- Een doosje rozijntjes of een ander gedroogd fruit zoals abrikozen.
- Yoghurt of kwak. Een bakje of een knijpzakje tussendoor is lekker en gezond.
- Een stukje brood of een korstje. Je kindje kan hier lekker op sabbelen.
- Dit mag, maar geeft dit niet dagelijks.
- Een soepstengel. Lekker, makkelijk en niks mis mee!
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties