Lengte en gewicht van je baby

groeicurve baby

De lengte en het gewicht van jouw baby is een gegeven waar je jezelf in de eerste weken na de geboorte van jouw wondertje niet zo druk over maakt in de meeste gevallen. Meestal als je met je kindje naar de zorg gaat hoor je meer over de groeicurve van jouw baby en het daar bijpassende gewicht. Mocht je toch vragen hebben voor of na de geboorte over deze onderwerpen lees dan de onderstaande informatie even door.

Groeicurve baby

De groeicurve voor een baby is een gestandaardiseerde grafiek waarop de gemiddelde groeiontwikkeling in een bepaald gebied wordt bijgehouden. Hierbij wordt een normaalverdeling aangehouden. Het gaat bij deze curve dus om gemiddelden. Dat betekent dat jouw kindje waarschijnlijk niet precies op deze middenlijn zal groeien. Ieder kind groeit namelijk in zijn eigen tempo. Ook zit er nog verschil in de groei bij jongens en bij meisjes. Let dus bij het vergelijken goed op of je de juiste grafiek voor je hebt, anders kun je je zorgen gaan maken om niets.

Wanneer de groei van jouw kindje afwijkt van de groeicurve kan er sprake zijn van een probleem. Dit is niet altijd zo en er zijn veel factoren die invloed hebben op de groei. De groeicurve is daarom vooral een leidraad. Plotselinge veranderingen in de ontwikkeling van je baby zijn wel belangrijk bij te houden, maar het consultatiebureau let hier ook op.

Gewicht baby bij de geboorte

De meeste baby’s die geboren worden na een normale zwangerschap van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde hiervan is 3500 gram. Het kan ook voorkomen dat jouw kindje wordt geboren met ondergewicht na een zwangerschap van 9 maanden. Dit wordt dysmatuur genoemd. Dit is niet hetzelfde als premature baby’s. Deze baby’s worden meestal opgenomen op de afdeling neonatologie. Hier wordt jouw kindje goed in de gaten gehouden en wordt de oorzaak van de groeiachterstand onderzocht.

Laag geboortegewicht

Een geboortegewicht van 2500 gram of minder is laag te noemen, 1500 gram is zeer laag. Het geboortegewicht van jouw baby kan laag zijn wanneer

  • Jouw kindje een van een tweeling is.
  • Jezelf veel stress hebt gehad tijdens de zwangerschap.
  • Jouw kindje te vroeg is geboren
  • Jezelf ondervoed bent
  • Jezelf verslavende middelen hebt gebruikt zoals alcohol, drugs en nicotine.

Een laag geboortegewicht kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je kindje. Er is in deze situatie namelijk een groter risico op zuurstoftekort tijdens de geboorte en er is kans op een te laag suikergehalte in het bloed waardoor er hersenschade kan ontstaan. Baby’s met een laag geboortegewicht hebben daarom veel zorg nodig en worden in de couveuse gelegd om ze warm te houden.

Hoog geboortegewicht

Als je zwanger bent van een grote of zware baby zal het geboortegewicht van je baby 4000 gram of hoger zijn. In medische termen noemen ze dit foetale macrosomie. Ongeveer negen procent van alle baby’s is macrosoom en drie procent hiervan is zelfs zwaarder dan 4500 gram. De kans dat je baby dus heel zwaar geboren wordt is niet heel groot. Zelfs als dit wel zo is hoef je je hier meestal geen zorgen over te maken.

Er zitten ook voordelen aan een zwaardere baby. Hij of zij ziet er niet alleen lekker gezond uit maar het blijkt ook dat kinderen die zwaar waren bij de geboorte, op de basisschool betere cijfers halen. Dit komt waarschijnlijk doordat zware baby’s langer in de baarmoeder hebben gezeten. Hierdoor zouden hun hersenen beter ontwikkeld zijn.

Gewichtsverlies na geboorte

Gewichtsverlies na de geboorde komt altijd voor het is zelfs heel normaal dat jouw baby in de eerste week na het geboortegewicht verliest. Baby’s mogen alleen niet meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen dat kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Meestal is je kindje na een week weer terug op geboortegewicht waarnaar het gewicht in de eerste vier maanden toe neemt met 100 tot 250 gram per week.

Lengte bij de geboorte

Bij de geboorte zijn jongens gemiddeld 50,6 centimeter lang en meisjes gemiddeld 50,1 cm. Van de pasgeboren baby’s zijn ongeveer vier op de honderd kleiner dan 46 cm. In het eerste levensjaar groeien baby’s gemiddeld 25 centimeter. Als de ouders langer dan gemiddeld zijn, is het normaal dat je baby dat ook is. Als je kindje heel duidelijk anders groeit dan het gemiddelde is het goed om dit te bespreken op het consultatiebureau.

Meest gestelde vragen

De meeste baby’s zijn na ongeveer twee weken terug op hun geboortegewicht. In de eerste 4 maanden komt je baby tussen de 100 tot 250 gram per week aan. Bij het consultatiebureau wordt het gewicht van je baby nauwlettend in de gaten gehouden.

Wetenschappers hebben in een groot internationaal onderzoek 190 verbanden ontdekt tussen onze genetische code en het geboortegewicht. Daaruit is gebleken dat de genen van zowel de moeder als van de baby het geboortegewicht beïnvloeden.

Soms is dit genetisch bepaald, maar dat is niet altijd zo. Van sommige factoren is bekend dat ze macrosomie kunnen veroorzaken zoals Diabetes. Als je als zwangere vrouw zwangerschapsdiabetes hebt, is de kans groter dat je kindje een hoog geboortegewicht heeft.

Na een jaar is een baby gemiddeld 25 centimeter gegroeid. Dat betekent dat een baby het eerste jaar ongeveer 0,7mm per dag groeit dat is ongeveer 2,08 cm in een maand. Jongens zijn met een jaar gemiddeld 75cm lang en meisjes 74cm lang. In het tweede levensjaar groeien baby’s iets minder hard, namelijk 0,3 tot 0,5 mm per dag.

Tijdens de eerste paar weken zal je baby waarschijnlijk 175 tot 225 gram per week bijkomen. Als hij ongeveer 6 maanden oud is, zal hij waarschijnlijk twee keer meer wegen dan bij de geboorte. Vanaf dan zal het gewicht geleidelijk aan trager toenemen.

Een baby kan maat 56 1 à 2 maanden aan. Vervolgens vervolgt dit ongeveer steeds per maat met 2 maanden.

56 cm1 tot 2 maanden56
62 cm2 tot 4 maanden62
68 cm4 tot 6 maanden68