Muggenbeet baby tips ✔️ Voorkom een muggenbeet bij je baby

muggenbeet baby

Als je kleintje wordt geprikt door een mug, kan dat net als bij volwassenen leiden tot vervelende rode bultjes die jeuken. Je begrijpt natuurlijk dat je niets liever wilt dan deze ongemakkelijke situatie voor je baby voorkomen. In dit artikel nemen we je daarom graag mee in de wereld van muggenbeten bij baby’s, en delen we nuttige informatie en tips om je kindje te beschermen en te helpen als ze toch gebeten zijn. Ben je klaar om meer te leren?

Muggenbeet baby: wat te doen?

Als je zelf wordt geprikt door een mug, weet je wat het is en waar de jeuk zit. Krabben is dan niet goed, maar even wrijven is wel mogelijk. Je kindje kan dit niet en voelt wel de jeuk, zonder dat je kindje hier iets van snapt of aan kan doen.

Is je je kindje geprikt? Dat is gelukkig niet erg, maar wel erg vervelend! Als ouder kun je er alleen een beetje voor zorgen dat het minder vervelend wordt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een koud nat doekje op het bultje houden. Een ijsklontje verlicht ook, maar of je kleine hier blij van wordt is de vraag.

Klachten na een muggenbeet bij mijn baby

De klachten na een muggenbeet bij een baby zijn hetzelfde als bij volwassenen. Er ontstaat een rood bultje op de huid, of een kleine zwelling. Vaak gaat deze gepaard met jeuk, wat vervelend kan zijn.

Het is nooit goed om te krabben, wij weten dit als volwassene. Een baby weet dit niet en kan er ook weinig aan doen. Krabben aan een muggenbeet maakt de jeuk en last alleen erger. Je kunt de klachten verzachten door bijvoorbeeld een koude doek op de huid te houden voor 10 a 20 minuten.

Is een muggenbeet gevaarlijk voor een baby?

Een muggenbeet is erg vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Dit is eigenlijk net als bij volwassenen. We vinden het lastig, maar het gaat vanzelf weer over.

Het kan echter wel een probleem worden wanneer je kindje er overmatig aan krabt. Hier kunnen wondjes door ontstaan die geïnfecteerd kunnen raken. Probeer hierom het krabben zoveel mogelijk tegen te gaan. Er zijn bij de drogist middeltjes verkrijgbaar die helpen bij het verlichten van de jeuk.

Muggenbeet baby allergie

Een muggenbeet op zich is al vervelend. Een allergische reactie op een muggenbeet is helemaal lastig. Als je kindje een allergische reactie heeft op muggenbeten, dan zijn de bultjes groter, maar kunnen deze ook een wit randje hebben. Soms ontstaan er blaasjes en in extreme gevallen, kan het hele lichaamsdeel een beetje opzwellen als gevolg van een muggenbeet.

Wordt je kindje herhaaldelijk gestoken en heeft je kindje hier een allergie voor? Je kindje er dan echt ziek van worden! Misselijkheid, vermoeidheid, rillingen en zelfs koorts kan ontstaan. Heeft je kindje 1 of meerdere klachten, en blijven deze aanhouden? Neem dan contact op met de huisarts.

Weet je niet zeker of je kindje een allergische reactie vertoont op muggenbeten? We zullen enkele symptomen van een allergische reactie hieronder voor je opsommen.

  • De muggenbult wordt groter en roder als normaal.
  • De muggenbult heeft voor een zwelling van het lichaamsdeel gezorgd.
  • De muggenbeet geeft meer klachten.
  • Een witte rand om de muggenbeet heen.
  • Kleine blaasjes op, of om de beet heen.

Mijn kind krabt de muggenbulten open

Als volwassene weten we dat het niet goed is, een baby of kindje, weet dit niet. Bovendien is het een bijna niet controleerbare neiging, om te krabben aan jeuk.

Dat krabben het alleen maar echter maakt, is niet iets wat je aan je kindje kunt uitleggen. Het enige dat jij kunt doen, is proberen het jeuken te verzachten zodat je kindje niet meer krabt. Is je kleintje, nog heel klein? Je kunt je baby dan wantjes aandoen om het krabben tegen te gaan.

Tips om de muggenbeet te verzachten

  • Koelen! Een koude doek of nat washandje.
  • Weegbree. Een trucje van oma’s tijd, maar het helpt!
  • Citroen. Een schijfje op het bultje!

Niemand wil dat zijn kleine last heeft van nare jeuk. Hieronder volgen nog een aantal tips die je kunnen helpen bij een muggenbeet bij je baby.

  • Zalfjes; De drogist heeft allerlei soorten zalfjes die de klachten kunnen verzachten. Vraag wel specifiek om iets dat geschikt is voor een baby.
  • Tee Trea Oil; Volgens vele een wondermiddeltje, ook inzetbaar bij klachten van een muggen / insectenbeet.
  • Goed koel houden; Een zwelling of jeuk kan verlicht worden door ijsklontjes, een natte doek of een koud kompres.
  • Menthol; Poeder of zalf, beide werken! Denk hierbij bijvoorbeeld aan Luuf, maar ook een mentholpoeder zal verlichten. LET OP! Gebruik ALLEEN mentholproducten die geschikt zijn voor een baby!!
  • Pleisters; Kan je kindje er echt niet vanaf blijven? Dek de bultjes dan af, zodat je kindje ze minder makkelijk open kan krabben.

9 Tips om een muggenbeet te voorkomen bij jouw baby

  1. Dek de ramen af met horren. Zo voorkom je dat muggen de kamer van je kindje in kunnen komen.
  2. Doe een klamboe om het bedje van je kindje heen. Dan krijgen de muggen die toch stiekem zijn binnengekomen geen kans om dicht bij je kindje te komen.
  3. Probeer de ramen zoveel mogelijk dicht te houden. Indien je horren voor de ramen hebt hoeft dit natuurlijk niet. Wil je luchten? Doe dan de ramen en deuren tegen elkaar open. Muggen houden niet van tocht en zullen dan minder snel de kamer binnen komen.
  4. Muggen houden niet van de geur van citroen. Het is bij kleine baby’s niet aan te raden om bijvoorbeeld een citronella spray te spuiten op de huid van je kindje. Je kunt wel een schaaltje met citronellaolie in de kamer zetten.
  5. Indien mogelijk, probeer je kindje dan zoveel mogelijk te bedekken. Is het heel warm? Gebruik dan lichte luchtige kleding.
  6. Schaf een elektrische muggenmepper aan en jagen maar! Scan de kamer van je kindje even goed voor je hem of haar weglegt.
  7. Gebruik GEEN elektrische muggenafweer apparaten bij kleine kinderen.
  8. Gebruik GEEN DEET voor kleine baby’s!!
  9. Wil je graag een baby-veilige muggenafweer spray gebruiken? Spray deze dan liever niet direct op de huid van je kindje. Spray deze bijvoorbeeld een beetje op de kleding van je kleine.

Muggenbeet baby: wanneer naar de huisarts?

Is je kindje, ondanks alles toch gestoken, maak je geen zorgen. Het is echt niet gevaarlijk voor de kleine, alleen wel vervelend, net als voor ons. Het vervelende bij kleintjes is, dat krabben automatisch gebeurt en hier kun je weinig tegen doen.

Heeft je kindje alles opengekrabd en ziet het er een beetje onrustig uit? Neem dan even contact op met de huisarts.
Komen er blaasjes op, is de plek ontstoken of krijgt je kindje verhoging of zelfs koorts naar aanleiding van een muggenbeet? Neem dan even contact op met de huisarts.

Is je kindje gestoken door een ander insect en vertoont het kind nu benauwdheid of ontstaan er zwellingen? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding