Een baby heeft veel behoefte aan slaap. Per baby verschilt het weer hoe makkelijk ze in slaap vallen, of hoeveel slaap ze nodig hebben. Het slaapritme is dus van elk kindje anders en daarnaast verandert dit in het eerste jaar ook nog eens erg vaak!
Inhoudsopgave
Waarom slapen voor een baby belangrijk is
Je baby heeft heel veel slaap nodig, slapen is heel belangrijk voor je kleintje. Een baby is altijd volop in ontwikkeling, maar krijgt ook heel veel prikkels van buitenaf. Tijdens de slaap kan je baby deze prikkels verwerken, bijkomen van alle ontwikkelingen en energie opladen voor weer een nieuwe dag.
Als een baby slecht slaapt is dit niet alleen voor jou vervelend, maar ook voor je baby niet erg fijn! Komt het regelmatig voor dat jullie beide te weinig slaap hebben gehad? Dan kan het verstandig zijn om eens te kijken naar wat je kunt doen bij slaapproblemen bij een baby.
Wanneer REM slaap baby?
De fases van slapen bij een baby, zitten anders in elkaar dan bij een volwassene. Baby’s hebben de eerste 6 maanden maar 2 fases. De actieve slaap en de stille slaap. Hierbij kun je de actieve slaap, vergelijken met de REM slaap van een volwassene.
Vanaf ongeveer 6 maanden krijgen baby’s hetzelfde slaapritme als een volwassene. Je baby kan dus nu in de REM slaap fase komen. REM staat voor Rapid Eye Movement en de hersenactiviteit ligt nog erg hoog. Bij een baby is dit de fase waarin ze prikkels verwerken.
Hoeveel slaapt een pasgeboren baby?
Je baby kan in de eerste weekjes van zijn of haar leven, ongeveer 17 uur per dag slapen. Je kindje heeft dit ook echt nodig! In het begin zal je baby niet langer slapen dan 3 uur achter elkaar. Ook wordt je kindje in de nacht, net zo vaak wakker als overdag. Een baby heeft nog geen idee of het nu dag is, of nacht. Dit komt (gelukkig) nog wel, meestal rond de 6 weken zul je zien dat je kindje ‘s nachts langer zal slapen.
Slaapschema baby 3 maanden
De eerste 3 maanden van het leven van je baby bestaan uit slapen, eten, luiers en overnieuw. Je baby slaapt heel veel en jij zou dit ook moeten doen! De eerste 3 maanden slaapt je baby nog zeker zo’n 16 uur per dag. In de nacht wordt je baby ook om de paar uur wakker, hij of zij heeft namelijk nog niet door dat er een verschil is tussen dag en nacht.
Je kunt eraan meewerken om je kindje zo snel mogelijk te laten zien dat er wel degelijk een verschil tussen dag en nacht is. Maak in de nacht als je baby wakker wordt, zo min mogelijk geluid, doe geen lichten of tv aan en maak geen feestje van een nachtvoeding.
Na een week of 6 zul je zien dat je kindje in de nacht steeds iets langer zal slapen. Hij of zij wordt zich bewust van het verschil tussen dag en nacht.
Slaapschema baby 6 maanden
Wanneer je kindje rond de 6 maand oud is, heeft je baby een redelijk goed slaapritme opgebouwd. Er zijn minder (of geen) nachtvoedingen nodig en je kindje is goed bewust van het verschil tussen dag en nacht. Je kindje kan nu ongeveer 8 uur achter elkaar slapen, maar heeft de slaap overdag ook nog nodig! Zo’n 3 a 4 keer dagelijks een dutje doen, is normaal voor een baby van 6 maanden.
Slaapschema baby 9 maanden
Tegen de tijd dat je kindje rond de 9 maanden zit, kan je baby al 9 uur lang slapen, sommige kindjes zelfs tot 12 uur achter elkaar! Gemiddeld heeft een baby van 9 maanden nog ongeveer 14 uur slaap nodig op een dag. Slaapt je baby ’s nachts 9 uur? Dan is je kindje overdag zeker nog aan een aantal dutjes toe. Misschien 3 dutjes van een uurtje, maar doet je kindje kortere dutjes? Dan kan het zijn dat je baby overdag iets vaker een (korter) dutje doet.
De tijdstippen van dutjes en het ritme verschilt per baby en zijn vooral gebaseerd op jouw eigen ritme.
Je kindje is ook in deze periode weer volop bezig! Rond de 9e maand zal je kindje bijvoorbeeld leren zitten en misschien wel kruipen? Gun je kindje de rust om al deze prikkels en ontwikkelingen te kunnen verwerken tijdens een rustig slaapje.
Als laatste; Kindjes kunnen rond deze leeftijd meer beginnen te dromen en kan hiervan wakker worden of onrustiger slapen. Nu hebben alle kindjes wel eens een periode waarin slapen even niet zo goed lukt. Ben je er niet gerust op? Neem dan contact op met je huisarts.
Slaapschema baby 1 jaar
Rond de eerste verjaardag van je kindje, zal hij of zij nog ongeveer zo’n 2 slaapjes doen overdag. Heb je een makkelijke / goede slaper? Dan zal je kindje, in de nacht, ongeveer 10 a 11 uur achter elkaar slapen.
Sommige kindjes zijn rond hun eerste verjaardag klaar met het ochtend dutje. Het is belangrijk dat je dit niet te snel achterwege laat. Kijk goed naar je kindje en zijn of haar slaapritme. Mocht je merken dat het overdag in slaap vallen steeds moeilijker wordt? Dan kan het zijn dat je kindje genoeg heeft aan 1 dutje per dag.
Let op; Ieder kindje is anders en heeft andere behoeften en er zijn ook genoeg kindjes die rond hun 2e levensjaar nog steeds 2 dutjes doen per dag. Kijk goed naar de behoefte van je kindje.
5 tips om je baby lekker te laten slapen
- Zorg voor rust. Een rustige omgeving zorgt voor ontspanning.
- Creëer een ritme. Zo weet je baby waar hij of zij aan toe is.
- Een vaste routine. Je baby herkent de handelingen en weet dat het bedtijd is.
- Een verzadigde baby slaapt makkelijker, en langer.
- Een donkere kamer in de nacht, een lichte kamer overdag.
5 Tekenen dat mijn baby wil slapen
Gezichtsuitdrukking;
Als je kindje moe is zal zijn of haar gezicht en uitdrukking veranderen. Je kindje kan rode wangen krijgen of in de leegte gaan staren. Je kindje zal ook minder op jouw gezicht letten en niet meer lachen.
Gapen;
Het meest duidelijk teken van “ik ben moe!”. Negeer de gaapjes van je baby dan ook niet. Je baby gaapt als hij of zij slaapt heeft, net als wij.
Afwezig zijn;
Waar je kindje normaal erg druk met jou is, kun je nu zoveel doen als je wil. De aandacht is weg en niks is meer grappig. Je kindje is moe en wil graag slapen.
Huilen;
Eigenlijk heb je dan al ergens een seintje gemist. Je kindje zal gaan huilen als hij of zij echt vermoeid is en echt toe is aan bedje. Voor het huilen aan echter, komen al andere seintjes, zoals gapen.
In de ogen wrijven;
Slaperige kindjes, zijn friemelige kindjes. Bij de kleintjes uit zich dit meer richting de oren. Is je kindje al een paar maandjes oud? Dan zal je kindje in zijn of haar oogjes wrijven. We geven de schuld maar aan Klaas Vaak en het zand!
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties