Voedingsschema baby vanaf 12 maanden✔️ Tips en advies

voedingsschema baby 12 maanden

Nu je kleine spruit bijna een heel jaar is, mag hij of zij in principe met de pot mee eten! Alle (gezonde) dingen die jij eet, mag je kleine ook hebben. Je kunt vanaf 12 maanden ook overstappen op gewone melk! Wat verandert er allemaal nog meer? Lees hieronder meer.

Voedingsschema baby 1 jaar

Nu dat de kleine zo goed als alles wel mag hebben, kan hij gewoon met de rest mee eten. Voor een groot deel was dit misschien al zo? In de ochtend een broodje mocht al een poosje, ook stukjes fruit en hapjes echt eten gaan er al een poosje in!

Probeer om 3 echte maaltijd momentjes aan te houden, net als volwassenen; Ontbijt, Lunch en een warme maaltijd. Tussendoor mag je zo’n 2 tot 4 keer een tussendoortje aanbieden. Als je de eetmomentjes een beetje beperkt, bescherm je je kindje voor overgewicht, maar je beschermt ook de tandjes.

Vanaf het moment dat je kleintje 1 jaar wordt, kan de groei iets minder hard gaan. Dat zorgt er vaak voor dat de eetlust ook iets afneemt. Dit kan van dag tot dag zijn, vandaag wel en morgen niet. Hier hoef je je in principe geen zorgen over te maken. Heb je het idee dat hij of zij echt te weinig eet, of niet goed groeit? Dan kan het goed zijn om dit eens te overleggen met iemand van bijvoorbeeld het consultatiebureau.

Overstappen van opvolgmelk naar gewone melk

Nu dat je kleine spruit (bijna) 1 is, mag hij of zij gewone melk drinken! Weer een mijlpaal! De eiwitten die in normale melk zit, kunnen nu beter worden verwerkt door de nieren van je kleine. Bovendien krijg hij of zij nu voldoende vaste voeding binnen om hier de goede vetten en ijzer uit te halen.

Moet je kindje wennen aan de smaak? Dan kun je de gewone melk, mengen met opvolgmelk. Je doet er steeds minder opvolgmelk bij, tot je kleintje gewend is aan de smaak.

Indien je nog borstvoeding aanbiedt, kun je dit gewoon net zo lang blijven doen als dat je fijn vindt. Ligt je dreumes nog een paar keer per dag aan de borst? Dan heeft hij of zij qua melkproducten iets minder nodig. Hoeveel precies ligt aan het menu van de rest van de dag. Twijfel je of je kindje wel genoeg binnenkrijgt? Dan kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.

Wat mag een baby van 1 jaar niet eten?

Hoewel je kindje nu eigenlijk gewoon met jou mag mee eten, zijn er wel een aantal dingen die je beter nog niet kunt geven. Sommige producten kunnen bijvoorbeeld door de niertjes van je kindje nog niet goed worden verwerkt. Wat kun je beter nog niet geven? Je leest het hieronder;

  • Leverproducten;

In voedingsmiddelen zoals leverworst zit erg veel vitamine A. Als je kindje hier te veel van krijgt, dan kan dit zorgen voor vergiftigingsverschijnselen. Het beste is om je kindje, tot hij of zij 4 jaar is, beter geen leverproducten te geven. Of beperk dit tot eenmaal per week.

  • Nootjes;

De mondspieren, sliktechniek en tandjes van je kleine zijn tot zijn 4e jaar in ontwikkeling. Het is daarom beter om hem of haar tot die leeftijd geen pinda’s of nootjes te geven. Het verslikkingsgevaar is hierbij erg groot, ook is het niet goed voor het ontwikkelende gebit.

  • Rauwe vis/vlees;

In producten met rauwe melk of ei, gerookte vis, ossenworst en bijvoorbeeld filet americain, kunnen bacteriën zitten die je kindje ziek kunnen maken. Je zou hiermee het beste kunnen wachten tot je kindje de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt. Dit geldt ook voor boerenkaas en bepaalde toetjes.

  • Verzadigde vetten/Zoute producten;

Tot je kindje de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt, kan het voor de nieren nog lastig zijn om zout goed te kunnen verwerken. Verzadigde vetten zijn ook niet goed voor de gezondheid van je kleine. Ga je koken? Voeg dan liever geen zout toe en probeer bijvoorbeeld kaas en smeerkaas te beperken.

Tips bij het voeden van mijn baby van 12 maanden

  • Maak van een maaltijd, een feestje!

Je kindje at waarschijnlijk al mee aan tafel, maar nu mag je kindje ook hetzelfde eten. Maak hier een leuk en gezellig momentje van. Zet je altijd een muziekje op? Dan koppelt je kind het eetmoment aan iets leuks.

  • Geef een goed voorbeeld

Kinderen houden van nadoen. Of jij dit bent of een broertje of zusje, kinderen zullen je nadoen. Zit jij in je eten te pulken of trek je ergens een vies gezicht bij? Dan kun je ervanuit gaan dat je kindje dit ook zal doen! Dit werkt andersom ook, dus zeg jij mmm lekker! Dan is de kans groot dat je kleine het ook lekker vindt.

  • Bied je kindje elke dag gezonde goede/gezonde vetten aan.

De gezonde, onverzadigde vetten kun je heel simpel aanbieden. Smeer bijvoorbeeld het broodje in met margarine! Ook in vloeibare bak en braadproducten, vette vis en bijvoorbeeld Avocado, kun je deze gezonde vetten vinden.

  • Laat je kindje zelf proberen te eten!

Dit is niet alleen erg leuk voor je kindje! Door je kindje zelf te laten eten, stimuleer je de ontwikkeling van zijn of haar oog- hand coördinatie. Ben je bang dat je kindje dan niet toekomt aan zijn of haar dagelijkse behoefte? Biedt je kindje dan eventueel iets vaker een gezond tussendoortje aan.

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding