Voedingsschema baby eerste 12 maanden ✔️ Tips en advies

voedingsschema baby 6 maanden

In het begin drinkt je kleintje alleen melk; Borstvoeding of flesvoeding of een combinatie. De eerste maand van je baby’s leven, voed je hem ongeveer zo’n 6 tot 8 keer per dag. Beginnend met kleine hoeveelheden, die je geleidelijk opbouwt. Voor je het weet neemt het aantal flesvoedingen per dag af en wordt dit vervangen voor vast voedsel.

Borstvoeding

Bij borstvoeding is het onmogelijk om te zien hoeveel voeding je baby precies heeft binnengekregen. Je zult echter snel genoeg kleine seintjes beginnen te herkennen die jij precies kunt aflezen. Heeft je baby genoeg of te weinig? Maak je geen zorgen, je baby zal dit echt duidelijk maken. Je kunt borstvoeding, op verzoek aanbieden.

Flesvoeding

Bij flesvoeding kun je precies zien hoeveel je aanbiedt en wat hiervan wordt gedronken. Zo weet je altijd of je kindje genoeg voeding heeft binnen heeft gekregen. De precieze hoeveelheid flesvoeding verschilt per leeftijd en aantal kilo’s in gewicht van je kindje. Je krijgt hierover advies van de kraamzorg, of het consultatiebureau. Ook op de verpakking van de melk staat een accuraat schema.

Vaste voeding

Wanneer je baby ongeveer 4 maanden oud is, mag je beginnen met het introduceren van iets anders dan de melkflesjes of borstvoeding. Je mag beginnen met pap toevoegen aan een flesje, maar ook het eerste fruitpotje wordt een feit. Wat een mijlpaal! In de supermarkt zijn er potjes verkrijgbaar, precies passend bij de leeftijd van je baby. Je kunt er ook voor kiezen om zelf gezonde potjes voor je baby te maken.

Wanneer mag ik mijn baby vaste voeding geven?

Als je kindje rond de 4 tot 6 maanden oud is, is hij of zij klaar voor zijn eerste echte hapjes. Je mag bijvoorbeeld een schepje pap toevoegen aan het laatste flesje van de dag. Hierdoor zal je kindje langer verzadigd zijn en dus langer slapen.

Je mag ook beginnen met het aanbieden van gepureerde voeding. Fruit en licht verteerbare maaltijden mag je kindje nu ook langzaamaan beginnen te proeven.
Begin altijd met het aanbieden van mini hapjes, je kindje reageert hier vanzelf op. Geef het niet gelijk op als je kindje alles uitspuugt de eerste paar keer. Je kindje is alleen melk gewend, geef hem of haar even de tijd om te wennen. Je zult zien dat het elke keer beter gaat!

Hoe herken ik een voedselallergie bij mijn baby?

Baby’s zijn heel gevoelig. Het komt bij baby’s dan ook regelmatig voor dat zij een allergische reactie geven op bepaalde voedingsmiddelen of inhalatieallergenen. Je kunt een allergie herkennen aan bepaalde symptomen. In het eerste begin zal dit aan de hand van krampjes en of maagklachten zoals spugen. Ook kunnen huidklachten naar voren komen zoals rode, jeukerige of droge plekjes op de huid.

Mocht je symptomen van een allergie te herkennen aan je baby? Noteer de symptomen en breng deze onder de aandacht tijdens een consultatiebureau bezoekje, of bel de huisarts voor een afspraak.

Tot wanneer geef ik mijn baby nachtvoeding?

Een eeuwenoude discussie tussen moeders. Slaapt de jouwe al door? Iedere baby doet het natuurlijk anders. Over het algemeen geldt dat baby’s vanaf een maand of 6, overdag genoeg voeding krijgen, om zo’n 8 uur achter elkaar door te kunnen slapen. Soms wordt je kindje toch nog even wakker, dit betekent niet altijd dat hij of zij wil drinken. Je hoeft dit dus ook niet (altijd) aan te bieden.

Wanneer heeft mijn baby genoeg gedronken?

De maag van een baby is heel klein. De eerste dagen past hier dan ook nog maar erg weinig in! Je baby voelt dit zelf heel goed aan en kan dit ook goed duidelijk maken een je. Enkele seintjes die een volle baby afgeeft zijn;

  • Baby wordt moe of valt in slaap
  • De baby gaat langzamer drinken. Neemt vaker/langer een pauze
  • De baby is ontspannen en rustig
  • De baby laat je tepel of tuit van de fles los

Vitamine D & K

Voor een goede ontwikkeling en groei van de botten, is vitamine D nodig. Wij halen deze uit voeding en zonlicht. Een baby kan dat zelf nog niet en heeft daarom extra Vitamine D nodig. Aanbevolen wordt om dit te doen tot de leeftijd van 4 jaar. (10 Microgram per dag)

In etenswaren zoals eieren, vlees en fruit zit Vitamine K. Je baby eet nog geen vast voedsel en er wordt aangeraden om je kindje de eerste 12 weken, Vitamine K aan te bieden.

In het geval dat je kunstvoeding geeft, is dit waarschijnlijk niet nodig. In kunstvoeding zit Vitamine K en als je kindje per dag minimaal 500 ML kunstvoeding drinkt, krijgt hij of zij deze vitamine voldoende binnen. Het wordt dus aangeraden om in ieder geval als je borstvoeding geeft, ook vitamine K aan te bieden.

Voedingsschema baby tips

  • Dring geen fles of voeding op
  • Houd niet te stevig vast aan een schema
  • Twijfel je? Vraag advies
  • Raak niet in paniek als je kleine eerst afvalt.

Flesvoeding schema baby

Indien je je baby kunstvoeding geeft, kun je precies zien hoeveel je je kindje aanbiedt. Je kunt dan ook precies zien wat ervan wordt gedronken en hoeveel je baby overlaat. Dit is een fijn idee. Het komt vaak voor dat moeders die borstvoeding geven, twijfelen of hun kindje wel genoeg binnenkrijgt. Over het algemeen kun je de borst dan ook aanbieden zo vaak jij of je kindje wil.

Bij flesvoeding geldt iets anders. De eerste paar weekjes van je baby’s leven, zal het drinken nog erg onregelmatig zijn. Ook drinken baby’s in de eerste weken nog heel weinig. Vanaf dat je baby ongeveer 2 maandjes wordt, drinkt hij of zij al veel meer en kan er ook een ritme te zien zijn. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, ligt aan zijn of haar gewicht.

Je kunt aanhouden dat een baby ongeveer per 1 kilo lichaamsgewicht, 150ML melk nodig heeft per 24 uur. Je kunt de totale hoeveelheid verdelen over 7 flesjes, maar dit kan ook prima over 9 flesjes. Hierbij zal je kindje zelf aangeven wat hij of zij fijner vindt en nodig heeft.

Naar mate je baby groter wordt, zal hij of zij ook meer voeding nodig hebben. In principe kun je de kilo’s en ML calculatie blijven gebruiken. Ook staat op de verpakking van kunstvoeding altijd een schema. Deze kun je ook aanhouden.

Andere populaire items

Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling  Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding