De symptomen van een zwangerschap verschillen per vrouw. Ook zijn ze niet altijd of snel te herkennen. Er zijn echter wel vroege tekenen die vaak voorkomen en erop kunnen wijzen dat je in verwachting bent.
Inhoudsopgave
De eerste tekenen van een zwangerschap
Natuurlijk is het uitblijven van een menstruatie voor de meeste vrouwen het eerste seintje. Toch zijn er behoorlijk wat vroege tekenen die kunnen duiden op een zwangerschap.
Je hoort vaak dat vrouwen van alles voelen vanaf het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn, maar er zijn ook best wat vrouwen die het gewoon al weten. De symptomen zijn zo duidelijk, dat er eigenlijk (voor jou) geen twijfel meer mogelijk is.
Hieronder sommen we een aantal vroege tekenen van een zwangerschap voor je op;
Stemmingswisselingen
Waar je normaal redelijk stabiel kunt zijn in je humeur, kan een zwangerschap hier alles aan veranderen. Je gaat van blij naar boos en tussendoor kom je nog even langs station; Ik moet huilen, maar weet niet waarom! We zouden graag zeggen maak je geen zorgen, dit gaat snel weer over. Helaas! Dit blijft, zelfs nog na de bevalling! Maar, vooruit, daarna gaat het wel echt over! Hormonen zijn hiervan de boosdoener en zijn vanaf het eerste begin aanwezig.
Krampen
Door de stijging van Progesteron in je lichaam, kunnen je darmen reageren. Als je bijvoorbeeld niet of moeilijk naar de wc kunt, heb je waarschijnlijk obstipatie of constipatie. Je darmen werken namelijk trager door de aanmaak van Progesteron. Vraag de huisarts om een veilig middeltje, als de obstipatie aanhoudt.
Vaak naar het toilet gaan
Nog zo een die nog lang niet over gaat! Sterker nog, het wordt alleen nog maar erger. Je hebt het gevoel dat je net zo goed op het toilet kunt blijven zitten. Als je je afvraagt hoe dit kan; Als je in verwachting bent, pompt er meer bloed door je lijf heen. Omdat dit bij je nieren ook het geval is, raakt je blaas sneller vol en moet je deze dus (om de 5 minuten) legen.
Braken
Ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk 1 van de meest duidelijke en meest bekende symptomen. Jammer genoeg is ochtendmisselijkheid lang niet alleen in de ochtend. Hang je vaak boven de wc of voel je je misselijk? Het kan een goed idee zijn om een test te doen! De misselijkheid en of het braken, komt van de aanmaak van hCG.
Gevoelige borsten
Nog een hele bekende! Mocht je eerder zwanger zijn geweest dan is de kans aanwezig dat jij aan je borsten kunt voelen dat je zwanger bent van een volgende. Gevoelige borsten kan ook een teken zijn dat de menstruatie eraan komt. Echter is de gevoeligheid bij een zwangerschap een stuk duidelijk aanwezig. Je spreekt dan van bijna pijnlijke borsten, in plaats van gevoelige borsten. De gevoeligheid van de borsten en tepels, komt van de hormoonschommeling in je lichaam.
Je tepelhoven kunnen er ook anders uit gaan zien. Veel vrouwen merken op dat hun tepels bijvoorbeeld donkerder worden. Hoe mooi is de natuur! Vanaf het moment dat jij in verwachting bent, bereidt je lijf zich voor op de komst van een baby. Je tepels worden bijvoorbeeld donkerder en of groter.
Gevoelig voor geuren
Gek op koffie en nu ga je al bijna over je nek van alleen de geur van koffie? Je reukvermogen wordt een stuk scherper, zo kun je dus opeens heel beroerd worden van bepaalde geuren. Dit kan al zo snel zijn als 1 week na de bevruchting. Dus dit kan ook een goede reden zijn om even een zwangerschapstest te gaan doen!
Vermoeidheid
Ben je opeens heel moe, of wil je eigenlijk gewoon de hele dag in bed blijven liggen. Misschien ben je zwanger! Extreme vermoeidheid is weer een van de vaak voorkomende symptomen, die al heel vroeg kunnen starten. Ook slaat dit symptoom bijna niemand over, alle aanstaande moeders klagen hierover. Een lichtpuntje, na een paar maanden wordt dat minder, maar ja, dan moet je eruit om te plassen. Of om een voeding te geven! Zeg maar dag tegen slapen.
Misselijk
Dit past bij het braken en de ochtendmisselijkheid. Gelukkig zet het niet bij iedereen zover door dat ze ervan moeten braken. Een hele dag misselijk zijn is echter ook niet echt fijn! Dit gaat weer over gelukkig, na de eerste maandjes zul je je een stuk beter voelen. Hou je het echt niet vol? Dan kun je via de huisarts een veilig middeltje krijgen om je te helpen.
Vreetbuien
Sjah, wat kunnen we hierover zeggen. Als je opeens ontzettende zin hebt in dingen, die je normaal niet vaak eet, kun je misschien beter even een test doen! We kennen allemaal de bekende augurken cravings, maar dit kan natuurlijk van alles zijn. Het kan ook gewoon iets zijn wat je altijd wel eet, maar nu ECHT NODIG hebt!
Hoewel het een leuk excuus is; Ik ben zwanger, dus het mag! Wil je niet met al deze kilootjes blijven zitten na de bevalling. Probeer het toegeven aan cravings dus te beperken.
Opgeblazen gevoel
Dit gevoel zou je ook kunnen herkennen van je menstruatiedagen. Je broeken gaan niet meer zo goed dicht want je buik is opgezet. Is het nog geen tijd voor je menstruatie, of blijft deze uit? Dan kan dit een teken zijn dat je zwanger bent.
Rond de 4e a 5e week van een zwangerschap kun je al een beetje een dikkere buik hebben. Dit is niet omdat je kindje nu al zo groot is. Je houdt meer vocht vast en je darmen werken trager. Je kunt last krijgen van gas en dus een opgezette buik en of opgeblazen gevoel.
Laat met menstruatie
Is je cyclus normaal gesproken gewoon regelmatig, maar je bent overtijd? Dan kan dat een hele goede reden zijn om een zwangerschapstest te doen. Bij de meeste vrouwen is dit het eerste seintje dat het wel eens zo zou kunnen zijn.
Heb je een minder regelmatige cyclus? Dan kan het lastig zijn om te weten of je nu wel of niet overtijd bent. Je kunt ervoor kiezen om nog even een paar dagen te wachten. Je kunt er ook voor kiezen om een vroege zwangerschapstest te doen. Deze zijn gevoeliger en uit te voeren zo vroeg als 5 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen.
Hoofdpijn
Een groot deel van vrouwen die in verwachting zijn, klagen vaak over hoofdpijn. De hoofdpijn op zich is geen symptoom. Het is namelijk een hoofdpijn die veroorzaakt wordt door de combinatie van andere zwangerschapssymptomen, zoals vermoeidheid en misselijkheid.
De hoofdpijn uit zich meestal als een drukkende, of stekende pijn aan de zijkant of zijkanten. Rond de 4e week van de zwangerschap kan dit beginnen, maar hoe snel het overgaat is voor iedereen anders. Soms blijft het de hele zwangerschap aan, maar soms gaat het ook redelijk snel weer over.
Ervaar je 1 of meerdere van de bovenstaande symptomen? Het kan een goed idee zijn om een zwangerschapstest te doen. Heb je een zwangerschapstest gedaan en ben je ongewenst zwanger? Overleg met je huisarts!
Andere populaire items
Kinderkleding Slapen Speelgoed Baby verzorging Gezondheid Kinderkamer Onderweg Thuis Borstvoeding Flesvoeding Zwangerschapskalender Uitzet Ontwikkeling Lifestyle Zwangerschapskalender Gezin en geld Voeding
Plaats een reactie
Bekijk reacties